Atlas

10 misterija o Bermudskom trouglu koje niko ne može objasniti

Bermudski trougao jedan je od najvećih misterija modernog doba. Smješten je na sjevernom dijelu Atlantskog oceana

Bermudski trougao jedan je od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i Vražijim trouglom, a smješten je na sjevernom dijelu Atlantskog oceana, između Bermuda, Floride i Portorika. Ovo je 10 misterija o Bermudskom trouglu koje niko ne može objasniti:

  1. U Bermudskom trouglu u posljednjih sto godina izgubljeno je barem hiljadu života. U prosjeku svake godine na tom području, kojem je ime nadjenuo Vincent Gaddis u članku iz 1964. godine, nestanu četiri letjelice i dvadesetak brodova.
  2. Za nestanak letjelica i brodova "optuženi su" napadi izvanzemaljskih bića te prisutnost izgubljene Atlantide na morskom dnu, kao i plina metana. Mnogi vjeruju da su misteriozni nestanci proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog miješanja tople i hladne morske struje na tom području.
  3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofor Kolumbo. U svojem dnevniku 8. oktobra 1492. godine napisao je da je na tom području brodski kompas prestao raditi, a tri dana kasnije opazio je i vatrenu kuglu na nebu.
  4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na sjevernom dijelu Atlantskog oceana između Bermuda, Floride i Portorika. No njegove granice nisu fiksne, pa se neobični događaji zbivaju i izvan tih okvira.
  5. Unutar Bermudskog trougla, odnosno na otoku Andros, američka vlada postavila je Atlantski centar za testiranje i procjenu podmorja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center), gdje američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavjere vjeruju da je to zapravo nautičko Područje 51.
  6. U Bermudskom trouglu ljudi su iskusili takozvanu elektronsku maglu. Pilot Bruce Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz to područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Miamiju otprilike pola sata kasnije.
  7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letjelica u povijesti Bermudskog trokuta dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera Avengera američke vojske s 14 članova posade poletjelo je iz Fort Lauderdalea u Floridi do otočića Biminija. 90 minuta od polijetanja operateri su dobili signal da kompas u letjelicama ne radi. Nakon toga izgubljena je sva komunikacija. Letjelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spašavanja.
  8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sjever Zemlje. No Bermudski trougao jedno je od rijetkih mjesta na kojima je situacija obrnuta, što stvara pomutnju za mnoge brodove i letjelice unutar tog područja.
  9. Jedna od najvećih tragedija na tom prostoru zbila se u martu 1918. godine, kada je nestao teretni brod USS Cyclops dug 165 metara, na kojem se nalazilo 306 članova posade i deset hiljada tona mangana. Brod je potonuo negdje između Barbadosa i zaljeva Chesapeake, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda koja su prolazila sličnom rutom 1941. godine.
  10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letjelica. U Tihom oceanu, uz obale Japana, nalazi se Zmajev trokut (poznatiji još i kao Vražje more), u kojem je tokom dvije godine u pedesetim godinama prošlog stoljeća nestalo 700-tinjak moreplovaca, pa je područje zbog toga proglašeno ratnom zonom.
Bermudski trougao jedan je od najvećih misterija modernog doba. Smješten je na sjevernom dijelu Atlantskog oceana
Bermudski trougao smješten je na sjevernom dijelu Atlantskog oceana