Magazin

10 specijaliteta Jugoslavije koje neki izbirljivci više ne bi pojeli ni za lijek: Nađu li se i danas na vašem stolu?

U nastavku šta su jeli naši stari, donosimo vam 10 specijaliteta Jugoslavije koje neki izbirljivci više ne bi pojeli ni za lijek…

Za vrijeme bivše Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica, pa su se često snalazile s onim što su imale - to je izrodilo baš ove specijalitete.

10 specijaliteta bivše Jugoslavije

U nastavku se prisjetite ili saznajte što su jeli naši stari, donosimo vam 10 specijaliteta Jugoslavije koje neki izbirljivci više ne bi pojeli ni za lijek…

Hladetina

U lonac se stave šuplje juneće kosti i to se kuha cijeli dan na laganoj vatri. A onda se kasnije začinjena supa razlije po tanjirima i kada se stisne, hladetina se služi kao predjelo.

Žumanjak sa šećerom

Ako je dijete htjelo jesti nešto slatko, majka je uzimala žumanjak i šećer te mutila smjesu dok ne bi izgubila svu snagu, a onda je dijete uživalo u tome. Možete li zamisliti da sada djetetu date svježe jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen, ali i pomalo nezamisliv slatkiš.

Hljeb i biljna mast

Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog stoljeća sjećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, nakon cjelodnevne igre, došli kući na večeru i pojeli krišku hljeba namazanom biljnom masti i posutom crvenom začinskom paprikom. Oni koji bi htjeli slađe, jeli bi krišku masti sa šećerom.

Varivo od mahuna

Krumpir, luk, mrkva i mahune stavite u lonac, dodaju se tri kašike biljne masti, malo vode i začina te se stavi kuhati. Ko je veliki ljubitelj mesa, može dodati pokoju komad.

Čorba od prase

Neki još uvijek imaju traume od prekuhanih niti prase koji slobodno plutaju po tanjiru. To je čorbica koja oživljava dušu, ali smo je danas zanemarili. Koliko je prošlo od vremena kada ste posljednji put pojeli pun tanjir čorbe od prase?

Čorba od prase

Saft od tripica

U restorane su ljudi odlazili specijalno na tripice. Znalo se da ne postoji ukusnije restoransko jelo do tripica u saftu.

Pohovani mozak

Mozak iz teleće glavuše bio je delikatesa u kojoj su mnogi uživali, pripremala se na naglo pa čak i pohovala…

Janjeća pluća na kiselo

Jedna od delikatesa bila su i janjeća pluća koja se izrežu na trakice te se dinstaju na luku, a od začina se dodavala sol, biber, paprika te sirće od jabuke.

Kupus i meso

Kiseli kupus s mesom se uvijek pripremao u zimsko vrijeme. Potrebna su vam samo dva glavna sastojka - kiseli kupus i dobar komad suhog mesa. Jelo se kuha oko dva i po sata na laganoj vatri i poslužuje uz kuhani krompir.

Pohovani hljeb ili prženice

Prženice presute medom

Prije nije bilo bacanja starog hljeba, naime, bio je idealan za slatki desert u kombinaciji s jajima. Na 3 šnite (srednje veličine) potrebno je 1 jaje. Viljuškom izmutite jaje, dodajte kašiku mlijeka (koliko jaja toliko žlica mlijeka) i blago posolite. Krišku hljeba umočite s obje strane u dobivenu smjesu od jaja i pržite na ugrijanom ulju s obje strane dok ne dobije zlatno-žutu boju.