Svijet

Haos u Kanadi: Ruše spomenike kraljicama. Demonstranti ogorčeni jer pronalaze sve više dječijih grobova

Dva spomenika - jedan britanske kraljice Viktorije, a drugi kraljice Elizabete II - srušeni su tokom protesta organiziranog zbog stotina grobova djece otkrivenih oko nekadašnjih škola za domorodačku djecu u Kanadi.

U četvrtak popodne ogorčeni demonstranti su se okupili ispred zgrade pokrajinske vlade u Manitobi. Prvo su spomenik kraljici Viktoriji prekrili otiscima ruku u crvenoj boji koja simbolizira krv nevine djece koja su umrla tokom boravka u internatima, a nakon toga je kompletna skulptura srušena na tlo.

Inače taj je spomenik prvi put otkriven 1904. godine.

Ubrzo je srušena i druga skulptura, ona kraljice Elizabete II. ispred nekadašnje zgrade vlade.

Inače, nekoliko gradova u četvrtak je odgodilo proslave Dana Kanade zbog otkrića tijela djece u bivšim školama za domorodačko stanovništvo.

Pozivi za manjim proslavama ili njihovim otkazivanjem počeli su u maju kad je pronađeno gotovo hiljadu neoznačenih grobova kod nekadašnjih internata u saveznim državama British Columbia i Saskatchewan. Školama je većinom upravljala Katolička crkva, a finansirala ih je vlast.

Dan Kanade se tradicionalno slavi roštiljem i vatrometom, slično kao 4. juli u Sjedinjenim Državama. No ove godine je kanadski premijer Justin Trudeau rekao kako taj dan treba biti „vrijeme za razmišljanje“ o historiji.

U prijestolnici Ottawi održao se marš kojim se pozvalo na otkazivanje slavlja tog dana, a širom zemlje su održane mise i skupovi kako bi se odala počast žrtvama kanadskog rezidencijalnog školskog sistema kojim su djeca nasilno odvajana od roditelja i smještana u internate gdje su morala učiti tradiciju evropskih kolonijalista.

U takvim školama bilo je rašireno nasilje, a procjenjuje se da je iz svojih domova odvedeno oko 150 hiljada djece u internate širom zemlje, njih 139, sve do 1990-ih godina.

Mnoga su bila maltretirana i spolno zlostavljana, a više od 4000 ih je u tim institucijama umrlo, utvrdilo je istražno povjerenstvo koje je zaključilo da je to bio "kulturni genocid".

Kanadska Komisija za istinu i pomirenje 2015. je to proglasila „kulturnim genocidom“. U izvješću tog tijela stoji da je za vrijeme boravka u internatima umrlo više od 4,1 hiljada djece.

Stotine ljudi stoga su u četvrtak marširali središtem Toronta, noseći narančastu boju koja je postala simbol patnje tih žrtava.

„Kanada se suočava sa svojom prošlošću“, rekao je Akwasi Owusu-Bempah, sociolog sa univerziteta u Torontu koji se bavi rasom, zločinom i kaznenim pravom.

„Mislim da ne možemo slaviti ovu državu zbog onog što je bez da prihvatimo ono što ona nije – utopija i bastion jednakosti, slobode i jednakih prilika za sve pripadnike društva“, kazao je.

Kanadska reputacija tolerantnog društva izgrađena je na njenim pokušajima, pokrenutih sedamdesetih, da radi na stvaranju multikulturalnog društva, prenosi Reuters. No podaci pokazuju da u državi i dalje postoji nejednakost koja posebno pogađa domorodačko stanovništvo i manjine.

U svojoj poruci za Dan Kanade Trudeau je rekao da su otkrića tijela djeca u internatima suočila Kanadu s njenim „povijesnim neuspjesima“ i nejednakošću s kojom je suočeno autohtono stanovništvo.

„Na ovaj Dan Kanade vratimo se učenju jedni od drugih i međusobnom slušanju, kako bi razbili barijere koje nas dijele, ispravili nepravde prošlosti i izgradili pravednije i ravnopravnije društvo za sve“.

Domorodačko stanovništvo danas čini 5 posto kanadske populacije, a suočeno je s visokim razinama siromaštva i nasilja te ima kraću životnu dob.