Region

Đikić objasnio zašto se trebaju vakcinisati oni koji su preboljeli covid-19

Ivan Đikić

Naučnik Ivan Đikić u Newsroomu N1 televizije je govorio o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, širenju delta soja koronavirusa i procesu vakcinacije

“Trebamo i dalje pratiti pravila koja su se do sada pokazala uspješnima. Trebamo biti oprezni, pažljivi, testirati na vrijeme i držati se bazičnih mjera: držati se distance, kad smo u zatvorenom otvarati prozore i trebamo povećati postotak cijepljenih i tako zaštiti sebe i svoju sredinu”, kazao je Đikić.

Ističe da trebamo biti oprezni jer “postoje nove varijante virusa koje su puno ozbiljnije i brže se šire, pojavljuju se i s težim simptomima”.

“Čuli smo da je u Hrvatskoj oko 40 posto zaraženo delta, a oko 50 posto alfa varijantom. To nam govori da se ne možemo opustiti, ali ne trebamo ljude plašiti nego trebamo biti na oprezu. Dodatni problem za Hrvatsku je dolazak turista, sezona je izrazito važna za Hrvatsku, građane i gospodarstvo. Ne smijemo pogriješiti kao što smo pogriješili prošle godine puštajući ljude bez kontrole, otvarajući granice, pogotovo sa susjedima”, smatra Đikić.

Komentirao je i tko je najugroženija rupa kada je riječ o delta varijanti koronavirusa.

“Najugroženiji su uvijek stariji jer i ta varijanta stvara puno veće probleme kod njih. Kad se gleda epidemiološki, najciljanija skupina su osobe mlađe od 40 godina, neoprezni su, okupljaju se u grupama, pa evo i kod nogometa, u toj skupini se najviše širi delta varijana”, pojasnio je Đikić.

Komentirao je i trebaju li se vakcinisati oni koji su preboljeli covid-19.

“Prebolijevanje bolesti je kao jedan oblik prirodnog cijepljenja. Cijepljenjem dajemo instrukcije našem imunološkom sustavu da napravi protutijela za važan protein na virusu. Prirodno se dogodi protiv nekoliko antigena. Trajanje imunosti je varijabilno, nekada traje samo tri mjeseca kod pojedinaca, nekada šest do devet mjeseci, a kod nekih traje godinama i doživotno. I to ne znamo i ne možemo a priori reći za svaku osobu koliko je dugo zaštićena. Trebali bi napraviti doređene testove da znamo koliki nam je titar, a još važnije je da imamo neutralizacijsku mogućnost protutijela”, istaknuo je Đikić, dodajući da to otkriva je li potrebna treća doza ili ne da bi se povećala imunost.

“Potrebna je opreznost i za one koji su preboljeli. Preporuka je da se cijepe barem još jednom dozom da bi napravili boosting, odnosno pojačanje imunološkog odgovora i taj boosting prvom dozom cjepiva, uz preboljelu bolest pokazao se kao izrazito uspješan”, dodao je.