Magazin

14 sati i 56 minuta: Let Amelie Earhart koji je promijenio historiju zrakoplovstva

Pilotkinja Amelia Earhart sletjela je u Londonderry u Sjevernoj Irskoj 20. maja 1932. godine nakon 15-satnog leta

Pilotkinja Amelia Earhart sletjela je u Londonderry u Sjevernoj Irskoj 20. maja 1932. godine nakon 15-satnog leta koji je započeo u Newfoundlandu, u blizini obale Kanade – i postala prva žena koja je sama preletjela Atlantik.

Najpoznatija pilotkinja svih vremena imala je 34 godine kada je 20. maja 1932. godine u jednomotornom avionu Lockheed Vega poletjela iz Harbour Gracea. No Sjeverna Irska nije bila njezin cilj – željela je sletjeti u Pariz, baš kao što je to učinio Charles Lindbergh, na prvom transatlantskom letu pet godina ranije.

Kurs su joj pokvarili jaki sjeverni vjetrovi i tehnički problemi, zbog čega se morala prijevremeno zaustaviti. Njezin impresivni podvig trajao je tačno 14 sati i 56 minuta, a iako službeno nije oborila nijedan svjetski rekord, niti joj je Svjetska zrakoplovna federacija uručila priznanje, bio je to važan trenutak u zrakoplovstvu. Prije nego što je i sama preletjela Atlantik, Amelia je preletjela tim putem u avionu kojim je upravljao Wilmer Stultz.

Na letu za pamćenje, nakon gotovo 15 sati leta, Amelia Earhart je sletjela u blizini Londonderryja na polje porodice Gallagher i ostavila vlasnike imanja u čudu. Nešto kasnije, gospođa Gallagher je u razgovoru s BBC-jem ispričala šta se dogodilo tog vrućeg subotnjeg poslijepodneva kada je nedaleko od njene kuće sletjela nepozvana gošća, bez novca i prtljage.

Gospođa Gallagher se prisjetila kako je njena porodica ugledala avion kako kruži vrlo nisko iznad njihove kuće prije nego što je sletio u veliko polje. Dok su njezin muž i djeca jurili prema avionu zajedno s radnicima koji su radili na imanju, gospođa Gallagher nije obraćala previše pažnje na događanja vani. Kasnije je doznala kako je prvi do aviona stigao jedan od radnika i ugledao ženu, koju je upitao odakle dolazi. Amelia je odgovorila: "Iz Amerike".

Amelia Earhart će se zauvijek pamtiti kao jedna od najznačajnijih pilotkinja

Kada ju je konačno savladala znatiželja, i gospođa Gallagher je izašla iz kuće kako bi vidjela što se događa i ugledala „raščupanu djevojku u hlačama i kožnom kaputu koja nije djelovala nimalo uzbuđeno."

Nakon dugačkog putovanja, Amelia Earhart je zamolila za poziv kako bi javila suprugu da je sigurno sletjela, a domaćini su joj osim telefona osigurali i novac jer nije ništa imala sa sobom.

Pet godina nakon tog događaja, Amelia Earhart je odlučila da će postati prva žena koja će letjeti oko svijeta, ali to se na veliku nesreću nikada nije dogodilo. U tom su pothvatu 1937. godine, Amelia i njen navigator Fred Noonan netragom nestali iznad Tihog oceana. Njihova tijela nisu pronađena, a Amelia je službeno proglašena mrtvom godinu i po kasnije.

Amelia Earhart će se zauvijek pamtiti kao jedna od najznačajnijih pilotkinja, pionira avijacije i aktivisticom koja se borila za ženska prava.

Amelia Earhart bila je aktivistica koja se borila za ženska prava