Sport

U šest godina mijenjao mu se datum rođenja četiri puta, klub ga više ne želi

Stoper Porta i kongoanske nogometne reprezentacije Chancel Mbemba uskoro će postati slobodan igrač, navode portugalski mediji koji, ne prvi put, pod sumnju stavljaju datum njegova rođenja.

On sam tvrdi da je rođen 1994. godine, zbog čega je još 2013. otvorena istraga nakon što se otkrilo da se uz njegovo ime vežu četiri datuma rođenja, prenosi Index.hr.

Bivši igrač Anderlechta i Newcastlea ima važeći ugovor s Portom samo do kraja aktuelne sezone, a broj njegovih godina, odnosno njegova nedokazana starost, razlog je što portugalski velikan nema namjere taj ugovor i produljivati.

Spominjalo se da je on sam svojim prijateljima rekao da je rođen 1990., no postoje i tvrdnje da je rođen u avgustu 988. Pretpostavlja se da je godinu rođenja počeo mijenjati kad je iz Konga selio u Belgiju.

Mbemba je u Porto stigao 2018. godine u transferu iz Newcastlea navodno vrijednom 8,5 miliona eura. Otad je za portugalskog velikana odigrao 115 utakmica te postigao sedam pogodaka u njima. Upisao je i jednu asistenciju.

S klubom je u sezoni 2019/2020. osvojio dvostruku krunu, a potom i naslov pobjednika tamošnjeg superkupa.