Svijet

Bivši šef kabineta Nicolasa Sarkozyja osuđen na zatvor zbog prevare na izborima

Bivšem šefu kabineta bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja izrečena je u petak zatvorska kazna zbog prevare na izborima. 

Claudeu Gueantu, koji se smatrao jednim od Sarkozyjevih najbližih saradnika, suđeno je u oktobru zajedno s još četvoricom pomoćnika i saveznika zbog optužbi da su zloupotrijebili javni novac za istraživanje javnog mnijenja ukupne vrijednosti 7,5 miliona eura, javlja AFP. 

Gueantu, koji je već u zatvoru zbog odvojenog kaznenog djela, sud u Parizu je u petak izrekao jednogodišnju zatvorsku kaznu, uz uslov da odsluži minimalno osam mjeseci.

Književnik i nekadašnji savjetnik Sarkozyja Patrick Buisson osuđen je na dvije godine uslovne kazne i novčanu kaznu od 150.000 eura, dok je bivša direktorica kabineta Emmanuelle Mignon dobila uslovnu kaznu od šest mjeseci.

Bivši anketar i konsultant Pierre Giacometti također je osuđen na šest mjeseci uslovne kazne i novčanu kaznu od 70.000 eura.

Optuženi su da su tajno i bez konkurencije naručivali ankete za Sarkozyja, kršeći francuske zakone o javnom finansiranju koji zahtijevaju transparentnost i konkurentno nadmetanje.