Svijet

Irak bira novog predsjednika: Zatvorena strogo čuvana Zelena zona u Bagdadu

Vlasti Iraka zatvorile su strogo čuvani kompleks Zelene zone u Bagdadu uoči parlamentarne sjednice na kojoj će se birati novi predsjednik te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Indirektni predsjednički izbori u Iraku će se održati tokom dana u bagdadskoj Zelenoj zoni, oblasti u kojoj se nalazi većina stranih diplomatskih misija, uključujući i američku ambasadu.

“Ulazi u Zelenu zonu su zatvoreni za ulazak civila i dozvoljen je ulazak samo nosiocima službenih dozvola“, rekao je neimenovani irački zvaničnik.

Kazao je i da je taj potez dio strogih mjera sigurnosti koje su uvedene prije glasanja.

“Snage sigurnosti su u velikoj mjeri raspoređene u blizini Zelene zone u slučaju bilo kakve vanredne situacije“, naglasio je isti izvor.

Izbor novog predsjednika važan je korak ka formiranju nove Vlade u Iraku nakon parlamentarnih izbora koji su održani 10. oktobra prošle godine.

Stranka šiitskog klerika Muqtade al-Sadra saopćila je u srijedu da je postigla sporazum sa Kurdskom demokratskom partijom (KDP) i Sunitskim savezom za suverenitet o imenovanju kandidata KDP-a Rebera Ahmeda za predsjednika i Mohammada Jaafara al-Sadra iz stranke Al-Sadr za mjesto iračkog premijera.

Predsjednički izbori prvobitno su bili zakazani za prošli mjesec, ali su odgođeni nakon što je većina parlamentarnih blokova bojkotirala glasanje zbog razlika oko nominiranih kandidata i formiranja Vlade.

Prema političkom dokumentu iz 2006. godine, predsjednik Iraka se bira iz reda Kurda, dok sunit predvodi parlament, a šiit preuzima premijersku poziciju.