Vijesti

Radnici BHRT-a za danas zakazali protest: Stanje katastrofalno, moguća i obustava rada

Samostalni sindikat radnika BHRT-a za danas u 12 sati zakazao je protest na prvom spratu RTV Doma, saopćeno je iz Sindikata

Razlog je katastrofalno stanje u Radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine kojem zbog ogromnih finansijskih problema prijeti potpuni kolaps, uključujući i obustavu rada.

Egzistencija u pitanju

U pitanje je dovedena egzistencija radnika BHRT-a, a njih je 870. Računi javnog RTV servisa su blokirani već tri sedmice, prijeti isključenje električne energije, telefona, interneta...

"Radnici ove kuće su na rubu egzistencije. Račun firme je blokiran zbog dugova za poreze i doprinose. Zarađenu platu nismo primili, a za nekoliko dana ćemo zaraditi i drugu. Naši radnici ne mogu platiti kredite, račune niti osnovne životne troškove.

Situacija je još dramatičnija za porodice u kojima oba bračna druga rade u BHRT-u, koje su sada potpuno ostale bez primanja. Naša budućnost je neizvjesna. Neizvjestan je i opstanak BHRT-a, koji je ovoj nemarnoj državi stavljen kao jedan od 14 prioriteta koje treba ispuniti na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Država se tim prioritetom ne bavi nikako, i uporno ignoriše obavezu osiguravanja stabilnog finansiranja javnih servisa u BiH.

RTRS zadržava novac

Radiotelevizija Republike Srpske nezakonito na svojim računima zadržava novac koji pripada BHRT-u. Taj dug je prešao 63.000.000 KM. Unatoč nedvojbenim dokazima u korist BHRT-a, Okružni sud u Banjo Luci u tužbama na osnovu tih potraživanja presuđuje u korist RTRS-a.

Nama radnicima se na taj način uskraćuje sve ono što smo predano i pošteno zaradili, i što po zakonu pripada našoj firmi. Taj novac bi bio i više nego dovoljan da sanira sve dugove BHRT-a, a našim gledateljima omogući kvalitetniji program.

Ovim putem tražimo od sudova i tužilaštava da utvrde odgovornost svih koji su doveli BHRT u ovakvu situaciju", naveli su, između ostalog, iz Sindikata BHRT-a u otvorenom pismu prije nekoliko dana.