Politika

Parlament FBiH: Poslanici će se izjasniti o prijedlozima zakona o doprinosima i porezu na dohodak

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazao je za 28. i 29. mart sjednicu na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, kao i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2022. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Budžet je predložen u iznosu od 5,6 milijardi KM i veći je za 116 miliona KM ili za dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Veći prihodi

Njegov rast za ovu godinu posljedica je činjenice da se po svim projekcijama Vlade u ovoj godini planiraju veći prihodi, u ukupnom iznosu 4,471 milijardi maraka, od čega 2,218 milijardi su prihodi od doprinosa, 1,692 milijarde od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode.

Za ovogodišnji budžet, između ostalih, vežu se prijedlozi zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH I o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, koje će također razmatrati Predstavnički dom. 

Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji je utvrdila Vlada Federacije BiH sa svoja dva amandmana, podrazumijeva izdvajanje 225 miliona KM iz federalnog budžeta u naredne tri godine univerzitetsko-kliničkim centrima, te kantonalnim i općim bolnicama.

Cilj zakona je postizanje likvidnosti i solventnosti, jačanje kvalitete i učinkovitosti u pružanju zdravstvenih usluga, te modernizacija univerzitetsko-kliničkih centara, kantonalnih i općih bolnica.

Porodiljske naknade

Za primjenu Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH u ovogodišnjem budžetu planirano je 50 miliona KM. Ukoliko se usvoji ovaj zakon djeca iz slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih porodica imat će pravo na dječji dodatak u mjesečnom iznosu od 103,17 KM do navršene 18 godine.

Također ovaj zakon po prvi put propisuje da porodiljske naknade za nezaposlene majke u čitavoj Federaciji neće moći biti manje od 298 KM mjesečno u prvoj godini nakon poroda.

Osim navedenih zakona poslanici Predstavničkog doma izjašnjavat će se o Prijedlogu zakona o doprinosima i Prijedlogu zakona o porezu na dohodak, kao I Programu rada Vlade Federacije BiH za 2022. godinu

Također, poslanici u Predstavničkom domu Sanela Prašović Gadžo (SBB) i Irfan Čengić (SDP) najavili su da će predložiti Rezoluciju o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa  Bosne i Hercegovine – BHRT, zbog teške situacije u ovoj kompaniji.