Svijet

Član ukrajinske delegacije koji je pokazao simptome trovanja: “Potrebna je hrabrost za sastanak s Rusima”

Rustem Umerov jedan je od ukrajinskih pregovarača koji je imao simptome trovanja na mirovnim pregovorima zajedno s ruskim milijarderom Romanom Abramovičem.

U jednom izvještaju nakon incidenta navodi se da su navodno trovanje izveli ruski tvrdolinijaši koji su htjeli sabotirati pregovore nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin krajem februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

"Sada se osjećam bolje, osjećam se dobro, ali došlo je do te situacije. Moje kolege, koji su kompetentniji u ovoj sferi, analiziraju šta desilo i nadam se da će to u najkraćem roku uspjeti završiti, a ja ću to moći temeljitije komentirati", rekao je Umerov, prenosi BBC.

Dodao je da je, nakon razgovora koji su na početku bili vrlo napeti, potrebna je hrabrost za pronalaženje rješenja i sam sastanak".

"Imali smo nekoliko rundi pregovora i na kraju dana dolazimo do nekakvih članaka kolektivnog sigurnosnog ugovora o kojima pokušavamo pregovarati.

Dobili smo zadatak da pronađemo rješenje pa to tretiram kao posao i trudim se da pronađem političko i diplomatsko rješenje za ovu brutalnu invaziju", rekao je Umerov.