Sport

Nevjerovatno: Da li zaista neko misli da će Ukrajina u avgustu igrati protiv Rusije?

Ako ste pomislili kako bi se sjednica Centralnog odbora FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija), održana protekle sedmice, mogla ozbiljno baviti situacijom s ruskom agresijom na Ukrajinu, prevarili ste se.

Zabili su u FIBA-i glave u pijesak i razmatrali tek kome će dati organizaciju Eurobasketa 2025. godine, prenose "Sportske novosti".

Među kandidatima bila je i Ukrajina, koja, na koncu nije odabrana. Igrat će se uvodne skupine na Kipru, u Finskoj i Latviji, a u potonjoj državi će se igrati i završnica.

Nova solucija

Kako će uvodnih skupina biti četiri, a tri su države u igri, FIBA je ostavila otvorenom opciju po kojoj bi jedna skupina, ukoliko je to moguće, bila organizirana u Ukrajini, ili će se pronaći neka nova solucija.

Razgovarali su tako u FIBA-i o 2025. godini, a pri tome nisu, barem službeno, govorili o onome što je na programu u junu, avgustu ili septebru 2022.

Jer, Rusija, pa i Bjelorusija još uvijek su u skupinama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, tu je i Ukrajina, a ukoliko u drugi krug tih kvalifikacija prođu Rusija i Ukrajina, one bi mogle igrati međusobno, pazite sad, već u - avgustu!

I nije to sve. Već prvog dana septembra kreće Eurobasket u Italiji, Gruziji, Češkoj, sa skupinom i završnicom u Njemačkoj. Ukrajina je, recimo, u uvodnoj skupini zajedno s Hrvatima u Milanu. A znate li gdje je ždrijeb smjestio Rusiju? U Gruziju…

Prvi reagirao

”FIBA je pokazala svoju snagu, jer odvaja sport od politike”, negdje je uspio izjaviti Andrej Kiriljenko, danas čelnik ruskog saveza, a nekada igrač koji je ponosno na svom dresu imao broj 47, jer znate, on ima inicijale AK, kao i Avtomat Kalašnjikov, ubojita strojnica koja je pobila od 1947. naovamo valjda više ljudi od bilo kojega drugog oružja.

Gianni Petrucci, predsjednik italijanskog košarkaškog saveza reagirao je prvi nakon što FIBA o Rusima nije odlučila baš ništa. Doduše, jest. Kako će o svemu ostalom raspravljati tijekom maja.

”Jako sam razočaran, rat se nastavlja i što se još treba dogoditi za neku odluku. Zar neko misli da bi se u avgustu mogla održati utakmica između Ukrajine i Rusije? Ne vidim da će se stvari promijeniti do maja.”

I da, Italija je objavila kako ona neće igrati utakmicu protiv Rusije koncem juna u kvalifikacijama za SP.