Svijet

Krvavi pohod u Teksasu nije izolovan slučaj: Samo ove godine zabilježeno je 38 pucnjava u američkim školama

Krvava pucnjava u utorak u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu u Teksasu, u kojoj je 18-godišnji napadač Salvador Ramos, koji je i sam stradao u obračunu, ubio najmanje 14 učenika i jednog učitelja, označava najmanje 30. pucnjavu u K-12 školama u 2022. u Sjedinjenim Američkim Državama, prema podacima CNN-a.

Ne računajući pucnjavu od utorka, do sada je u ovoj godini bilo najmanje 38 pucnjava u K-12 školama (uzrast od vrtića do 12. razreda, odnosno srednje škole), višim školama i univerzitetima, što je rezultiralo sa najmanje deset smrtnih slučajeva i 51 ozlijeđenim.

Pucnjava u Teksasu najsmrtonosnija je u američkim školama školi od napada u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi u februaru 2018., kada je ubijeno 17 ljudi.

Pucnjava u utorak najsmrtonosnija je pucnjava u osnovnim školama od pucnjave u Sandy Hook školi u Newtownu u Connecticutu, kada je naoružani napadač ubio 26 ljudi u decembru 2012. godine, prenosi CNN.

Pucnjava u osnovnoj školi Sandy Hook dogodila se 14. decembra 2012. , kada je 20-godišnji Adam Lanza pucao i ubio 26 ljudi.

Dvadesetoro žrtava bila su djeca između šest i sedam godina, a šestero odraslih članova osoblja.