Sport

Liga prvaka / Real i Liverpool su još prije 41 godinu igrali finale u Parizu. Hoće li se historija danas ponoviti?

Engleski Liverpool će po sedmi put pokušati osvojiti najprestižniju nagradu evropskog klupskog nogometa u večerašnjem (21 sati) duelu u Parizu protiv kluba sa čak 13 pehara najboljeg na Starom kontinentu, španskog Reala iz Madrida.

Pretpostavlja se da je u glavni grad Francuske stiglo blizu 60.000 navijača Liverpoola, od kojih mnogi bez ulaznica, dok će njihovi Redsi, pod vodstvom njemačkog trenera Jurgena Kloppa, pokušavati osvojiti već treći trofej ove godine, nakon engleskih FA i Liga kupa, u svojoj 63. i posljednjoj utakmici u sezoni.

Rekorderi iz Madrida

S druge strane stajat će "Kraljevi", rekorderi sa 13 titula u Ligi prvaka, a njihov italijanski trener Carlo Ancelotti želi četvrti put pobijediti u ovom takmičenju, što bi bio rekord, nakon što je vodio AC Milan (2002/2003, 2006/2007) i Real (2013/2014) do evropske slave, prenosi BBC.

Liverpool ulazi u svoje treće finale Lige prvaka u pet sezona i to nakon razočaranja zbog tijesnog poraza od Manchester Cityja u utrci za naslov engleske Premier lige prošlog vikenda.

"Svi smo dobro raspoloženi. Ako ste zdravi, kao što očito jesu dečki, život vam uvijek iznova daje prilike, a u ovom slučaju to je finale Lige prvaka", rekao je šef Redsa.

Nijemac je dodao:

"Tri finala u pet godina su izvanredna jer je ovo takmičenje stvarno teško. Stvarno je posebno."

Dok Liverpool želi postići trostruki trijumf u sezoni, Real pokušava osvojiti i evropsku krunu nakon što je osvojio titulu prvaka Španije.

Predvodivši Real do 35. naslova La Lige prošlog mjeseca, Ancelotti je postao prvi trener u historiji koji je osvojio prvenstvo u svih pet glavnih evropskih liga (Španija, Engleska, Italija, Njemačka, Francuska).

"Dvije velike ekipe će se suočiti jedna s drugom, a na kraju će pobijediti ona s više hrabrosti i karaktera", rekao je Ancelotti, bivši šef engleskog Chelseaja.

Finale će biti odlučeno uz produžetke i moguće jedanaesterce ako ne bude pobjednika u regularnih 90 minuta.

Sjajni strijelci

Dok ga Real nastoji osvojiti po 14. put, što bi tada bilo dvostruko više od bilo kog drugog kluba, pobjeda Liverpoola dovela bi ga do izjednačenja s italijanskim AC Milanom (7) na drugom mjestu po broju evropskih tiula.

Senegalski napadač Liverpoola Sadio Mane i francuski napadač iz Reala Karim Benzema u utrci su za osvajanje ovogodišnje Zlatne lopte koja se dodjeljuje najboljem igraču svijeta.

Benzema (34) je ove sezone postigao 15 golova u Evropi, uključujući dva het-trika, i vodeći je strijelac Lige prvaka u sezoni 2021/2022, dok je Mane bio ključan u prvom trijumfu svoje zemlje na Afričkom kupu nacija u februaru.

Mane je također pomogao Senegalu da se kvalificira za Svjetsko prvenstvo 2022., a 30-godišnjak je ove sezone s Liverpoolom osvojio dva domaća kupa.

Povezan s odlaskom iz Redsa ovog ljeta, Mane je rekao da će dati "poseban" odgovor o svojoj budućnosti nakon finala.

Željan revanša

Njegov saigrač iz napada Redsa, Egipćanin Mohamed Salah rekao je da Liverpool ima "neriješenih računa" s Realom nakon što je u finalu Lige prvaka u ukrajinskom Kijevu 2018. izgubio od španskog velikana sa 1:3.

Prije četiri godine, zvijezda Egipta napustila je teren u suzama nakon žestokog starta stopera Reala Sergia Ramosa.

"Želim igrati protiv njih i nadam se da ću ih i pobijediti", dodao je Salah, koji još nije produžio ugovor koji istječe u junu 2023.

Real je izgubio četiri puta u 12 utakmica Lige prvaka ove sezone, dok je Liverpool pretrpio samo tri poraza u 62 utakmice u svim takmičenjima ove sezone.

Zanimljivo, ova su se dva kluba susrela još 1981. u finalu tadašnjeg Kupa šampiona, preteče Lige prvaka, kada je Liverpool u Parizu pobijedio sa 1:0. Četrdeset i jednu godinu kasnije, hoće li se historija ponoviti?