Magazin

Slučaj Depp – Heard stvorio je novu zvijezdu: Ko je nemilosrdna advokatica o kojoj bruji cijeli svijet?

Milioni gledalaca širom svijeta pratili su pravnu bitku između holivudskih "teškaša" Johnnyja Deppa i Amber Heard, a kako se drama odvijala, nova zvijezda je izbila u središte pozornosti: Camille Vasquez.

Mlada advokativa z Kalifornije privukla je pažnju miliona tokom suđenja za klevetu koje je njen klijent Depp pokrenuo protiv svoje bivše supruge.

Vasquez (37) postala je, nesvjesno, "saigračica" u ovom šou, stekavši obožavaoce oštrim pravnim stilom, pogotovo nakon što je njen klijent dobio bitku, sudskom odlukom da mu Heard mora platiti čak 15 miliona dolara, a on njoj samo dva miliona.

Ogromna popularnost

Majice ukrašene njenim imenom i hashtagovi koji je hvale obilaze društvene mreže.

Dvominutni video na kojem Vasquez u više navrata prekida advokata Heard "prigovorima" - pravni izraz koji se koristi za ulaganje službenog protesta na sudu - sakupio je više od 27 miliona pregleda na TikToku u samo nekoliko dana.

Viralni isječak čak je izazvao parodije na društvenim mrežama, u kojima korisnici "prigovaraju" svojim prijateljima i porodici u razgovoru.

Zajedno, TikTok videozapisi koji koriste hashtag #CamilleVasquez skupili su stotine miliona pregleda.

“Još uvijek sam obožavalac Johnnyja Deppa”, stoji u jednom od brojnih tvitova o njoj.

"Ali sam sada i okorjeli obožavatelj Camille Vasquez".

Dakle, ko je advokatica koja je zapela za oko filmskim fanovima?

Rođena u San Franciscu od roditelja iz Kolumbije i Kube, Vasquez je diplomirala 2006. na Univerzitetu Južna Kalifornija, a 2010. i na Southwestern Law School u Los Angelesu.

Posljednje četiri godine bila je saradnica u Brown Rudnicku, uglednoj advokatskoj firmi koju je Depp angažirao da ga zastupa u slučaju za klevetu protiv Heard.

Ona je jedna od devet advokata iz kompanije koji su bili uključeni u suđenje, prenosi BBC.

Prošle godine proglašena je jednom od advokatica časopisa Best Lawyer na "koje treba obratiti pažnju".

Specijalizirana je za sudske sporove i arbitražu, s naglaskom na zastupanje tužitelja u slučajevima klevete – kao što je uradila za Deppa.

Međutim, svojim novootkrivenim pristašama, Vasquez je možda najpoznatija po brojnim prigovorima i nizu napetih razgovora s Heard.

Tokom dva dana unakrsnog ispitivanja, Vasquez je pokušala baciti sumnju na priču glumice o problematičnom braku sa slavnim glumcem u nadi da će porotnici vidjeti nedosljednosti u njenim tvrdnjama.

"Vi ste ta koja je nekoga napala bocom u Australiji, zar ne, Heard?", pitala je Vasquez tokom ispitivanja u kojem se spominje haotična tučnjava 2015. u Australiji, u kojoj je Depp navodno napao Heard bocom.

"Niste ga se uopće bojali, zar ne?"

Nezaboravni trenuci

Ostali nezaboravni trenuci na sudu su uključivali ispitivanje o sudbini sedam miliona dolara koje je Heard prethodno obećala donirat u dobrotvorne svrhe, optužujući je da je uređivala svoje fotografije s modricama i, u jednom slučaju, sugerirajući da svoj uspjeh na kino blagajnama dijelom duguje Deppu."Johnny Depp ti je dobio tu ulogu u Aquamanu, zar ne?" upitala je Vasquez.

Njena žestoka odbrana Deppa također ju je učinila temom rasprave unutar #MeToo pokreta protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja.

Neki kritičari optužili su je da ne vjeruje u tvrdnje Heard ili da diskreditira njene navode o zlostavljanju.

"Čestitajte Camilli Vasquez što je sama vratila feminizam 50 godina unatrag za manje od dva sata", rekao je jedan korisnik Twittera. "Historija te neće dobro pamtiti".

Njene pristalice, s druge strane, podržali su njeno zalaganje za prava muškaraca žrtava porodičnog nasilja i kao potencijalni uzor.