Sport

Kraj dominacije Đokovića. Prijeti mu potpuni sunovrat na ATP listi

Novak Đoković više nije svjetski broj jedan, jer je od ponedeljka na najnovijoj ATP listi treći teniser svijeta.

Ovo je epilog oduzimanja bodova sa prošlogodišnjeg Roland Garrosa koji je srbijanski teniser osvojio, ali nije uspio da odbrani titulu ove godine.

Turnir u Parizu je prošle godine igran sedmicu kasnije u odnosu na ovu. pa su tek sada oduzeti bodovi i zbog toga je Đoković pao na poziciju broj tri. Novak sada ima 6.770 bodova, prenosi Nova.rs.

Ponovo je broj jedan Daniil Medvedev sa 7.950 bodova koji je na kratko tokom marta preuzeo tron od Đokovića, ali ga je brzo vratio. Rus sada ima čak 1.180 bodova više.

Odmah iza njega je Aleksanda Zverev (Njemačka) sa 7.075 bodova, a njih dvojica imaju dobro šansu da se u narednom periodu zadrže na tim pozicijama.

Naime, ako ostane na snazi odluka ATP-a da zamrzne bodove sa ovogodišnjeg Wimbledona, Đokoviću se crno piše.

Organizatori Wimbledona su odlučili da zabrane učešće takmičarima iz Rusije i Bjelorusije zbog situacije u Ukrajini što je naišlo na žestok otpor tenisera koji su se pobunili, pa je ATP odlučio da se turnir ove godine ne boduje.

Zbog toga će se samo oduzimati bodovi iz prošle godine, a najviše će stradati Đoković.

Kako je odlučio da neće nastupati nigdje do Wimbledona, čeka ga ozbiljan pad. Gubitkom wimbledonskih bodova, Novak bi pao na sedmo mjuesto, a pretekli bi ga i Rafael Nadal, Casper Ruud, Stefanos Tsitsipas i i Carlos Alcaraz.

Medvedev bi ostao broj jedan sa blizu 600 bodova više od Zvereva, ali treba vidjeti da li će neko od njih igrati neki turnir prije trećeg Grand Slema u sezoni.

Novak bi prema trenutnoj projekciji imao 2.660 bodova manje od vodećeg Rusa, a kako još uvijek nema dozvolu da igra na turnirima u Sjedinjenim Američkim Državama, mogao bi da se nađe u velikim problemima.