Svijet

Rusi ga osudili na smrt. Marokanci traže pošten tretman kod žalbe njihovog državljanina

Nacionalno tijelo za ljudska prava Maroka pozvalo je ruske vlasti da garantuju "pošteno suđenje" njihovom mladom državljaninu koji se žalio na smrtnu kaznu koju mu je izrekao proruski sud u Ukrajini.

"Brahim Saadoun, marokanski državljanin rođen 2000. godine, osuđen je na smrt 9. juna zajedno s dvojicom Britanaca na sudu u Donjecku, samoproglašenoj državici u istočnoj Ukrajini.

Trojac je optužen da su djelovali kao plaćenici za Ukrajinu nakon ruske invazije na njenog susjeda", prenose agencije.

Amina Bouayach, predsjednica Nacionalnog vijeća za ljudska prava (CNDH), kontaktirala je Visokog povjerenika za ljudska prava u Ruskoj Federaciji, rekao je izvor iz marokanskog vijeća.

Ona je pozvala rusko tijelo da poduzme "potrebne korake kako bi osiguralo da Brahim Saadoun dobije pošteno suđenje tokom žalbe", rekao je izvor.

Taher Saadoun, otac optuženog, rekao je da njegov sin, koji je dobio ukrajinsko državljanstvo 2020., "nije plaćenik", nazivajući ga umjesto toga "žrtvom manipulacije".

No, Dmytro Khrabstov (20), Saadounov prijatelj, rekao je da se Marokanac priključio ukrajinskoj vojsci prošle godine, rekavši prijateljima da želi "umrijeti kao heroj".

Marokanska vlada nije odgovorila sve do prošlog ponedjeljka, oglasivši se preko svog veleposlanstva u Ukrajini da je Saadoun “zarobljen dok je nosio uniformu vojske države Ukrajine”.

Rečeno je da je "trenutačno zatvoren od entiteta kojeg ne priznaju ni Ujedinjeni narodi ni Maroko", bez daljnjih komentara.

Maroko je zauzeo neutralan stav u Ujedinjenim narodima po pitanju rata u Ukrajini.