Vijesti

Slovenija podržava bh. kandidaturu za EU: Fajon danas iznosi zvanični prijedlog?

Slovenija je pripremila prijedlog prema kojem bi Bosna i Hercegovina na summitu Europske unije krajem sedmice dobila status kandidata za članstvo u EU.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon mogla bi u ponedjeljak iznijeti prijedlog svojim kolegama iz EU.

Status kandidata

Prema prijedlogu, Bosna i Hercegovina bi dobila status kandidata na summitu EU koji će se u četvrtak i petak održati u Bruxellesu i koji će biti prvi za novog slovenskog premijera Roberta Goloba, prenosi STA.

Golob je tokom posjeta institucijama EU najavio da će predložiti da BiH dobije status kandidata.

Prije početka pristupnih pregovora, zemlja zapadnog Balkana morat će donijeti zakone navedene u političkom sporazumu koji su političke stranke u BiH postigle u razgovorima u Bruxellesu prije sedmicu.

To su zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, zakon o sudovima, zakon o sprečavanju sukoba interesa i zakon o javnoj nabavci, jasno je iz prijedloga.

Donošenjem ovih zakona omogućit će se otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, koje pokriva pravdu i temeljna prava, te poglavlja 24 pod nazivom pravda, sloboda i sigurnost.

Pregovaračka poglavlja

Ostala pregovaračka poglavlja bit će otvorena kada BiH ispuni kriterije iz Briselskog sporazuma u području izbora i drugim relevantnim područjima.

Prema izvorima iz EU, ministrica Fajon iznijet će prijedlog na sastanku ministara vanjskih poslova Unije u ponedjeljak u Luksemburgu, ako bude imala priliku.

Za dodjelu statusa bh. kandidata aktivno se zalaže i predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je inicijativu iznio u pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.