Vijesti

25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma: Dan kada je BiH dobila mir

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini – Dejtonski mirovni sporazum potpisan je na današnji dan 1995. godine u Parizu.

Dejtonski mirovni sporazum prije 25 godina potpisali su predstavnici tri strane u BiH i predsjednici Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman uz prisustvo svjetskih sila,  14. decembra 1995. u pariskoj palači Elysee.

“Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”, kazao je Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja.

Prije toga je sporazum 21. novembra 1995. godine parafiran u Wright-Patterson bazi kod Daytona, u američkoj državi Ohio.

Dejtonski sporazum rezultat je diplomatske inicijative američke vlade koju je otpočeo tadašnji glavni američki posrednik Richard Holbrooke u vrijeme kampanje tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

Dejtonskim sporazumom, koji je značio kraj agresije u BiH, zemlja je formirana na način da je čine dva entiteta – Federacija BiH i republika Srpska u omjeru 51 naprema 49 posto. Formiran je i Brčko distrikt kao posebna teritorijalna jedinica.

Sastoji se od 11 aneksa, koji pokrivaju vojne, političke i civilne aspekte mirovnog dogovora, kao i regionalnu stabilizaciju.

Sporazumom je precizirano ustavno i pravno uređenje BiH kao složene države, sastavljene od Federacije BiH i Republike Srpske, te tri konstitutivna naroda. Glavni autoritet u njegovom tumačenju je Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

 

 Povezani postovi: