Svijet

Ruski političar govorio protiv rata. Ekspresno je uhapšen i prijeti mu sedam godina zatvora

Ruski tužitelj zatražio je u četvrtak sedmogodišnju zatvorsku kaznu za moskovskog gradskog vijećnika optuženog za kritiziranje ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Aleksej Gorinov, 60-godišnji pravnik po obrazovanju, uhapšen je krajem aprila zbog "svjesnog širenja lažnih informacija” o ruskoj vojsci i sada mu se sudi.

Gorinov je prvi izabrani član opozicije koji se suočio sa zatvorom zbog kritiziranja ruske invazije u Ukrajini.

Optužbe potječu iz novog zakona koji dopušta zatvorsku kaznu za diskreditiranje ruske vojske i dio je sve većih nastojanja Moskve da uguši posljednje tragove neslaganja.

Govoreći na moskovskom Okružnom sudu, tužitelj je optužio Gorinova za potkopavanje "autoriteta oružanih snaga" i vođen "političkom mržnjom".

Gorinov je govorio protiv vojne intervencije Moskve u Ukrajini tokom radnog sastanka u martu koji je snimljen i dostupan je na YouTubeu. Tokom svog govora doveo je u pitanje planove za umjetničko takmičenje za djecu u svojoj izbornoj jedinici, dok u Ukrajini “djeca umiru svaki dan”.

U četvrtak je još jednom govorio protiv onoga što je Kremlj nazvao "specijalnom vojnom operacijom".

“Bez obzira kako ga nazvali, rat je najprljavija, najpodlija stvar koja postoji”, rekao je on.

“Zašto se mnogi moji sunarodnjaci osjećaju posramljeno i krivo? Zašto su mnogi otišli?" dodao je, misleći na egzodus liberalno orijentiranih Rusa iz zemlje.

Kritika ruske vojne intervencije u Ukrajini u biti je zabranjena u ovoj zemlji. Rusija je u martu usvojila zakon o zatvorskim kaznama do 15 godina za širenje lažnih informacija s ciljem diskreditiranja njenih vojnih snaga.