Vijesti

Dodiku smetaju Sarajevo, Schmidt, Sattler, EU…: Moramo da imamo državu po svaku cijenu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je "muslimanska politika iz Sarajeva za njega neprihvatljiva" i da to ne može nametnuti ni Christian Schmidt, ni šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, ni EU, te poručio da je potrebno "još jače okupljanje, jačanje ideje koja se zove Republika Srpska i njene autonomije u okviru BiH".

"Mi to nećemo prihvatiti i ne može to nametnuti ni Schmidt, ni Sattler, ni EU koja, po meni, ne miriše na dobro, jer tamo sjede sve neki nedorečeni ljudi, a stalno napadaju Republiku Srpsku, koja je njima po difoltu problem", rekao je Dodik.

"Atakuju" na slobodu

On je istakao da Republika Srpska u svijetu globalnih zbivanja ima šansu, prenosi Srna.

"Mi moramo biti još jače okupljeni, ojačati ideju koja se zove Republika Srpska, pojačati našu autonomiju okviru BiH, izbaciti sve što je izvan Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ako to ne ide, onda odbaciti BiH.

To je pitanje naše budućnosti - ono što je Dejtonski sporazum prihvatam, što nije - ne. Ako neko hoće BiH koja nije Dejtonska - ja je odbijam", rekao je Dodik.

On je naglasio da je mnoštvo onih koji atakuju na slobodu Srba, što ovaj narod ne može da podnese.

"Naša sloboda isključivo zavisi od toga imamo li svoju državu ili ne. Smatramo da moramo da imamo državu po svaku cijenu", ističe Dodik.

On je dodao da, s druge strane, upravo taj Zapad, upravo ta Britanija, pokušava da ukine ono što se zove država Republika Srpska.

Obavezuje ga funkcija

"Oni smatraju da naša zalaganja za Republiku Srpsku nisu u redu, te da mi treba da zbog zajedničkog života u BiH prihvatimo koncept građanske zemlje. Mi da prihvatimo Sarajevo kao glavni grad iz kojeg je istjerano 150.000 Srba!

Ima li to logike, koji bi to narod na tako nešto uopšte pristao? Tolikih Srba tamo nema i meni to nije glavni grad!", naglasio je Dodik i dodao da ne voli ni da ode tamo, jedino što ga funkcija obavezuje.

On je naglasio da BiH, odnosno Republici Srpskoj nije u interesu da gubi kontak ni sa kim, ni sa EU.

"Jedino ono što nama odgovara može biti prihvaćeno, a ne kako to Britanija vidi", poručuje Dodik.