Svijet

Doskora pričali drugu priču. Lavrov otkrio šta je glavni cilj Rusije u Ukrajini

Sergej Lavrov Amerika, Ukrajina, Rusija

Glavni ruski diplomata rekao je da je sveobuhvatni cilj Moskve srušiti vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dok ruska artiljerijska baražna vatra i zračni udari nastavljaju tući gradove širom susjedne države.

Primjedba ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova dolazi usred napora Ukrajine da obnovi izvoz žitarica iz svojih crnomorskih luka, što bi pomoglo u ublažavanju globalne nestašice hrane, prema novom sporazumu koji je već došao pod znak pitanja, nakon ruskog napada na Odesu tokom vikenda.

Govoreći izaslanicima na summitu Arapske lige, Lavrov je rekao da je Moskva odlučna pomoći Ukrajincima da se "oslobode tereta ovog apsolutno neprihvatljivog režima".

On je optužio Kijev i "njegove zapadne saveznike" za širenje propagande s namjerom da Ukrajina postane vječiti neprijatelj Rusije".

"Ruski i ukrajinski narod nastavit će živjeti zajedno, mi ćemo sigurno pomoći ukrajinskom narodu da se riješi režima koji je apsolutno antinarodni i antipovijesni", rekao je Lavrov.

Primjedbe Lavrova bile su u oštrom kontrastu s linijom Kremlja na početku rata, kada su ruski zvaničnici često naglašavali da ne žele svrgnuti vladu predsjednika Zelenskog.