Svijet

Užasna nesreća u Grčkoj: Bogatog turistu ubila elisa helikoptera

Mladi britanski turist poginuo je u stravičnoj nesreći u kojoj je njegovo tijelo u ponedjeljak isjekao propeler helikoptera na aerodromu u Spati.

Dvadesetjednogodišnji muškarac, koji još nije identificiran, izlazio je iz aviona na privatnom aerodromu zajedno s još troje turista, uključujući njegovog brata i sestru, nakon leta s Mikonosa za Atinu koji su za njih osigurali bogati roditelji.

Navodno je mladić hodao iza helikoptera Bell 407 dok su mu motori još bili uključeni. Mladića je potom udario repni rotor letjelice dok su užasnuti brat i sestra promatrali šta se dešava, prenosi Daily Mail.

Tačne okolnosti još nisu razjašnjene, ali muškarac je zadobio teške ozljede u incidentu koji se dogodio oko 18.20 sati po lokalnom vremenu. Hitne službe pozvane su na privatni heliodrom u predgrađu Atine, ali se vjeruje da je žrtvu gotovo istog trenutka ubio rotor velike brzine.

Pilot je uhapšen pod optužbom za ubistvo, a policija je također privela dvojicu tehničara dok istražuje okolnosti nesreće.

Policija je rekla da propeleri obično rade oko dvije minute nakon što se motor isključi, osim ako pilot ne pritisne dugme da ih zaustavi za oko 50 sekundi. Vrata helikoptera nemaju bravu pa svako može izaći kada želi.

Istrage policije, Neovisnog tijela za istraživanje nesreća u avijaciji i Službe za civilnu avijaciju usredotočit će se na to da li je pilot rekao putnicima da se iskrcaju.