Svijet

Putinov spavač zatvoren u Srbiji. Uhapšen sa gomilom keša i smaragdima

Novo istraživanje agencije Reuters otkrilo je da je Kremlj dugo planirao rat u Ukrajini, zbog čega još prošle godine poslao tajne agente, spavače, koji su se infiltrirali u ukrajinski državni aparat, posebno u Službu bezbjednosti Ukrajine (SBU).

Prema saznanjima agencije, jedan od navodnih spavača je Andrij Naumov koji je uhapšen u Srbiji u junu ovo godine.

U Ukrajini, Naumov je pod istragom državnog istražnog bira zbog sumnje za izdaju, jer je navodno predao tajne Černobila stranoj državi, prenosi Nova.rs.

Pokušaj atentata

Naumov je 2018. postavljen za šefa COTIZ-a, državnog preduzeća odgovornog za upravljanje imanjem radioaktivne zone oko Černobila.

Glavna uloga COTIZ-a bila je da promoviše „ekstremni turizam“ u zoni isključenja, ali je to preduzeće imalo ulogu u održavanju bezbjednosti lokacije.

Naumov je kasnije bio šef odjeljenja za unutrašnju bezbjednost SBU, odjeljenja koje istražuje druge oficire osumnjičene za kriminalne aktivnosti. Prošle godine je navedeno da je osujećen pokušaj ubistva Naumova od strane drugih službenika SBU. Kasnije je otpušten, prenosi Reuters.

On je nestao neposredno prije početka ruske invazije u februaru na Ukrajinu, koju je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin, a onda se u junu pojavio u Srbiji.

U saopćenju srbijanske policije od 8. juna, navodi se da je uhapšen ukrajinski državljanin koji je identifikovan kao A.N. na granici sa Sjevernom Makedonijom.

On je pokušao da iz Srbije pređe u Sjevernu Makedoniju. Pretresom BMW-a, kod njega je pronađeno 600 hiljada eura, 125 hiljada dolara, kao i dva smaragda.

Policija je istakla da ono što je pronađeno kod njega u automobilu "potiče iz kriminalnih djelatnosti". Naumov je i dalje u zatvoru u Srbiji.

Da je riječ o bivšem generalu Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU), javnost je saznala od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 14. juna.

Vučić potvrdio

Vučić je tada na konferenciji za medije u odgovoru na pitanja RSE izjavio da "ima informacije" o uhapšenom Naumovu, ali nije otkrio više detalja.

Nakon hapšenja Naumova, njegov advokat Andrija Viktor Gostiljac izjavio je za RSE da je njegov klijent u policiji negirao krivicu.

Naumov se u Srbiji tereti za pranje novca, što je krivično djelo, i protiv njega se trenutno vodi istraga.

"Zakonski rok za trajanje istrage je šest mjeseci, koliko može trajati i pritvor u ovoj fazi krivičnog postupka", navode u pisanom odgovoru na upit RSE u nadležnom tužilaštvu.

Ukrajina razmatra da se obrati vlastima Srbije u vezi sa Naumovim, bivšim visoko pozicioniranim ukrajinskim obavještajcem. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo Generalno tužilaštvo Ukrajine.