Svijet

Bivši pobunjenik postao predsjednik Kolumbije. Najavio pregovore s narkobandama

Gustavo Petro postao je jučer prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije, obećavši ujediniti polariziranu zemlju u borbi protiv nejednakosti i klimatskih promjena te postići mir s ljevičarskim pobunjenicima i kriminalnim skupinama.

Petro, bivši član gerilske skupine M-19, položio je zakletvu pred predsjednikom Senata Royom Barrerasom u Bolivar Plazi u Bogoti jučer poslijepodne, uz oko 100.000 uzvanika, uključujući španskog kralja Felipea VI., najmanje devet predsjednika zemalja Latinske Amerike i brojne ugledne Kolumbijce.

"Ne želim dvije zemlje, kao što ne želim ni dva društva. Želim jaku, pravednu i ujedinjenu Kolumbiju", rekao je emotivni Petro u svom inauguracijskom govoru.

"Izazovi i testovi koje imamo kao nacija zahtijevaju razdoblje jedinstva i temeljnog konsenzusa."

Petro je obećao oživjeti mirovne pregovore s pobunjenicima Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN) i primijeniti mirovni sporazum iz 2016. na bivše članove gerilske skupine FARC, prenosi Index.hr.

Njegov ministar vanjskih poslova rekao je da će vlada voditi dijalog s narkobandama i potencijalno članovima dati manje kazne u zamjenu za informacije o trgovini drogom.

Naoružane skupine trebale bi prihvatiti taj dogovor, rekao je Petro.

"Pozivamo sve one koji su naoružani da ostave svoje oružje u prošlosti. Da prihvate zakonske pogodnosti u zamjenu za mir, u zamjenu za definitivno zaustavljanje nasilja", rekao je Petro razdraganoj masi.

Također je pozvao na novu međunarodnu strategiju za borbu protiv trgovine drogom, rekavši da rat protiv droge koje su vodile Sjedinjene Američke Države nije uspio.

"Vrijeme je za novu međunarodnu konvenciju koja prihvaća da je rat protiv droga propao, da je ostavio milion mrtvih Latinoamerikanaca tokom 40 godina i da svake godine 70.000 Sjevernoamerikanaca umre od predoziranja. Rat protiv droga ojačao je mafiju i oslabio države", rekao je on.