Tehnologija

Koristite li ih? Ovo su najpopularnije aplikacije na Androidu

Premda na Androidu postoji velik broj izvrsnih aplikacija koje možda nisu popularne, ovo nije priča o njima.

Pobrojali smo šest najpopularnijih programa koji se nalaze na većini uređaja s instaliranim Googleovim operativnim sistemom, prenosi Tportal.hr.

Makeuseof je pri izradi izvorne liste koristio AndroidRankove podatke te je isključio aplikacije koje stižu predinstalirane na većinu Android uređaja.

Najviše puta preuzeta aplikacija: WhatsApp

8,413 milijardi preuzimanja

WhatsApp je u julu 2018. bio treća najskidanija aplikacija sa 2,9 milijardi preuzimanja, a u 2022. je zauzeo prvo mjesto.

Metina popularna aplikacija za instantne poruke pod Facebookovim je vlasništvom još od 2014. Ako je, kao i mnogi zagovaratelji privatnosti, ne volite - na raspolaganju su vam uvijek alternative.

2. Facebook

6,95 milijardi preuzimanja

Ne iznenađuje nas vidjeti Facebook kao drugu najpopularniju aplikaciju u Play Storeu. Unatoč brojnim skandalima, upitnim praksama vezanima uz privatnost i #DeleteFacebook pokret, Metina platforma i dalje je druga najpopularnija aplikacija na Google Play Storeu.

Doduše, velik broj ljudi i dalje ne voli Facebook - aplikacija trenutno ima 76 miliona ocjena od jedne zvjezdice.

3. Facebook Messenger

5,67 milijardi preuzimanja

Prisutnost Messengera na trećem mjestu potvrđuje kontrolu koju Facebook drži nad Googleovom tržnicom softvera.

Messenger je kroz prošlih godina porastao u popularnosti zahvaljujući stvarima poput botova koji su uslugu učinili puno korisnijom.

Aplikacija je sad također sigurnija za klince, pruživši roditeljima kontrolu nad dijeljenjem dječjih podataka i stvarima poput aktivnosti aplikacije kad mališani uče ili spavaju.

4. Instagram

4,197 milijardi preuzimanja

Instagram je još jedna aplikacija pod šeširom Facebooka. Trenutno je četvrta po broju preuzimanja na Play Storeu te ima zapanjujuće mali broj negativnih recenzija.

Uz nove značajke poput Instagram Reelsa, aplikacija je privukla još veći broj korisnika - na cijenu onih koji samo žele gledati lijepe fotografije.

5. Garena Free Fire: Rampage

1,2 milijarde preuzimanja

Garena Free Fire mobilna je battle royale igra u kojoj igrači nastoje preživjeti na mapi koja se stalno smanjuje.

Igra počinje sa 50 igrača koji lete iznad otoka u avionu, slete kamo god žele i nakon toga se skrivaju i sakupljaju oružja kojima pobjeđuju ostale protivnike. Zadnji preživjeli je pobjednik.

6. TikTok

2,843 milijarde preuzimanja

TikTokov kontinuirani rast se nastavlja. Aplikacija koja korisnicima omogućava izradu kratkih video uradaka postala je popularna tokom prve polovine 2020. dok je Covid ljude "tjerao" da ostaju kući.

Aplikacija je u julu 2019. premašila milijardu preuzimanja te je potom skoro podvostručila broj korisnika.