Svijet

Donald Trump tužio američku vladu

Donald Trump je podnio tužbu protiv američke vlade zbog pretrage njegove kuće u Mar-a-Lagu, tražeći da se uredu FBI, čiji su istražitelji pretresli dom bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, privremeno onemogući analiza zaplijenjenih materijala dok službenik posebnog suda ne bude imenovan za pregled spomenutih dokumenata.

Kako je objavio Guardian, pozivajući se na Trumpovog glavnog advokata, Jima Trustyja, i dva izvora upoznata s tim, “u tužbi se traži da sud imenuje posebnog predstavnika – obično umirovljenog advokata ili suca – jer je FBI potencijalno zaplijenio povlaštene materijale u svojoj potrazi i Ministarstvo pravosuđa (DoJ) ne bi trebalo samo odlučivati ​​što može koristiti u istrazi”.

Tužba podnesena američkom okružnom sudu za okrug Floride također “zahtijeva od vlade da dostavi detaljniju potvrdu o prijemu i da vrati svaki zaplijenjeni predmet koji nije bio unutar opsega naloga za pretres”.

Potraga u Mar-a-Lagu, 8. augusta, pokrenuta je kako bi se izuzeli službeni zapisi i materijal iz Trumpovog predsjedničkog mandata za koje Nacionalni arhiv i Tužilaštvo vjeruju da su nepropisno odneseni iz Bijele kuće kada je Trump napustio ured.

Saopćeno je da je pretraga obavljena prema Zakonu o špijunaži i da se neki traženi materijal odnosi na nuklearno oružje.