Sport

Feđa Dudić uoči vječitog derbija: Znamo šta ovaj meč znači navijačima, ali se pripremamo kao i za svaki drugi

Feđa Dudić će u petak (26. august, 20 sati) na stadionu Grbavica prvi put voditi fudbalere Sarajeva u vječitom gradskom derbiju protiv Željezničara.

"Čast mi je da ću u jednoj takvoj utakmici predvoditi FK Sarajevo, to ostaje zapisano. Znamo da puno navijačima znači ova utakmica, znam da nije kao svaka druga. Međutim, mi se pripremamo na način da ova utakmica nosi tri boda, kao i svaka druga prvenstvena.

Čekaju pobjedu

Nema na treningu nekih pretjeranih oscilacija po pitanju toga da ima nekih pretjeranih uzbuđenja, nego jednostavno u miru pripremamo utakmicu", kaže Dudić.

Iako bordo tim u prošlom kolu nije uspio slaviti protiv Tuzla Cityja (1:1), kao domaćin na zeničkom Bilinom polju, Dudić kaže da je u tom meču vidio znakove ohrabrenja nakon dva uzastopna poraza.

"Drago mi je da smo u zadnjoj utakmici odigrali na nivou. Nismo, normalno, zadovoljni rezultatom, ali vratili smo igru i samopouzdanje iz prva tri kola. A kad je tako, imamo se čemu nadati u predstojećoj utakmici", ističe Dudić.

Kao sudionik duela Veleža i Zrinjskog, Dudić je odgovorio i na pitanje da uporedi mostarski i sarajevski derbi.

Mostarsko iskustvo

"Jesu specifične utakmice. Samo, mostarski derbi je možda neka tenzija, znamo svi da je bio rat, možda i na nekoj nacionalnoj osnovi dok je ovaj ipak drugačiji, gradski derbi, derbi raje, ali tenzije i za jedan i za drugi derbi su iste".

Iskustvo kao bivšem treneru Veleža, koji je prošao nekoliko mostarskih derbija, vjeruje da mu može pomoći i u pripremi sutrašnjeg duela na Grbavici, a naročito tokom utakmice.

"Možete vi pripremiti utakmicu na naibolji mogući način. Međutim, kad dođe deset hiljada ljudi, kad je pritisak veliki, mislim da je bitnije vođenje same utakmice i reagovanje tokom utakmice, kako izmjenama tako i nekim drugim potezima", rekao je Dudić.