Sport

UEFA udarila po džepu osam klubova. Dva “najsumnjivija” neće platiti ništa

Evropska nogometna federacija (UEFA) danas je objavila kazne za osam klubova zbog kršenja finansijskog fair-playa.

Kažnjeni su Milan, Inter, Juventus, Roma, Paris Saint Germain, Monaco, Marseille i Bešiktas. Na rubu da budu kažnjeni, ali ipak nisu, bili su Barcelona, Manchester City, Napoli, Lazio i Chelsea.

Ovih osam klubova pristalo je platiti zajednički iznos kazne od 172 miliona eura, a radi se o kazni koja će biti izvršena tako da UEFA tim klubovima neće isplatiti onoliko nagrade koliko zarade u njenim takmičenjima, koliko je potrebno da namire kaznu.

Ipak, brojka od 172 miliona eura je nominalna vrijednost kazne jer klubovi na kraju moraju platiti samo 26 miliona eura. Ostatak će pokriti različitim nagodbama s UEFA-om, prenosi Index.hr.

Tako Milan mora platiti samo 2 miliona eura od ukupne kazne koju je dobio, a iznosi 15 miliona, Juventus samo 3,5 miliona od 23 miliona, Inter 4 miliona od 26 propisanih kaznom, a Roma 5 miliona od 35.

Najveću kaznu dobio je PSG, koji mora platiti 10 miliona eura od ukupnih 65 miliona eura kazne. Monaco mora platiti 300.000 eura umjesto 2 miliona, baš kao i Marseille, a Besiktas 600.000 eura od ukupnih 4 miliona.

Iako su mnogi očekivali da će kažnjeni biti Barcelona i Manchester City, UEFA je odlučila da ovoga puta neće biti tako, a kao opravdanje za takvu odluku navela je "iznimne okolnosti u kojima su se klubovi našli zbog koronavirusa i povijest dobrog finansijskog poslovanja".