Svijet

Olakšali je za 8.000 funti. Dok je trenirala, lopovi joj ukrali mobitel i počastili se šopingom

Jedna je Engleskinja opisala kako su joj kriminalci provalili u ormarić u teretani, ukrali joj novčanik i ostale stvari te otišli u šoping od 8.000 funti dok je ona vježbala.

Charlotte iz zapadnog Londona, koja nije željela objaviti svoje puno ime, rekla je za BBC kako se osjećala kao "kriminalka" nakon reakcije njene banke.

Telefonska aplikacija

Ona vjeruje da su lopovi pristupili PIN-u njene kartice putem telefonske aplikacije, ali su joj iz banke Santander poručili da im "je ona sigurno otkrila šifru". Banka joj se na kraju ipak izvinila i vratila novac.

Charlotte je otišla vježbati u teretanu Virgin Active u Chiswicku nakon posla 24. augusta kada su joj ukradene sve stvari, uključujući bankovne kartice i telefon.

Unatoč tome što je zaključala ormarić, zatekla ga je praznog. Dvojici drugih posjetilaca teretane također su bili obijeni ormarić.

"Bila sam potpuno paralisala, samo sam se smrznula", rekla je ona za BBC.

Dodaje da su lopovi najveći dio novca potrošili u londonskoj radnji Selfridges i to sve u roku od 90 minuta nakon krađe.

Kada je koristila telefon prijateljice da nazove Santander, rekla je da je operater sporo reagirao, što je kod nje izazvalo paniku.

Rekla je da se osjećala "povrijeđeno" i "uznemireno", ali je pretpostavila da će joj Santander vratiti novac jer je vjerovala da je prevarena.

Bila slomljena

Međutim, rekla je da je ostala "slomljena" kada je primila poziv iz banke nekoliko dana kasnije i saznala da će je Santander, iako je uspio zaustaviti neke transakcije, i dalje ostaviti bez 5.000 funti.

"Vrlo mi je grubo i otvoreno rečeno "nećete dobiti svoj novac natrag. Vi ste krivi jer su upotrijebili vaš PIN'". Optužili su me i da sam svoj PIN zapisala i držala na komadu papira u torbi.

Ostala sam potpuno slomljena jer se sva ta nada koju sam imala, u koju sam se držala, odjednom rastopila", kaže Charlotte.

Potom se oglasila na društvenim mrežama kako bi podigla svijest o svom iskustvu. Nakon toga primila je telefonski poziv od višeg člana osoblja Santandera, koji se "od srca izvinio".

“Rekli su da su me iznevjerili”, rekla je ona te dodala da je banka saopćila da je "nepravedno odbila njen zahtjev za povrat novca i za korisničku uslugu koju je primila", te joj je platila naknadu.

Rekla je da, iako nije sigurna kako su lopovi otkrili njen PIN, vjeruje da su mu pristupili putem njene aplikacije za osobno bankarstvo na mobitelu koji su također ukrali.