Sport

Željezničar pobijedio Igman na Grbavici i stigao na diobu prvog mjesta na tabeli

Fudbaleri Željezničara večeras su na Grbavici sa minimalnih 1:0 savladali Igman u meču 9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Čovjek odluke bio je Joseph Amoah, koji je bio strijelac jedinog gola na meču, a maestralno mu je tada asistirao Semir Štilić. Ovom pobjedom je Željezničar stigao do 15. boda u sezoni i sada je sa Širokim Brijegom na diobi prvog mjesta na tabeli, piše SC.

Prvo uzbuđenje vidjeli smo u sedmoj minuti. Nakon prekida i ubačaja Semira Štilića s ivice kaznenog prostora nastala je gužva u kaznenom prostoru gostiju, a na kraju se lopta nakon šuta Luke Malića odbila i završila pored stative.

Nakon toga je dosta problema Igman imao da zaustavi Santosa na lijevoj strani, ali Željo nije mogao do prave šanse.

U 34. minuti Santos šutira glavom nakon ubačaja Omara Beće, ali nije ni to zabrinulo Aldina Ćemana na golu Igmana.

Novu šansu Santos ima u 37. minuti, ali Ćeman brani njegov udarac iskosa s lijeve strane. četiri minute prije kraja Joseph Amoah odlično prolazi po desnoj strani, ubacuje za Dženana Haračića, ali on šutira visoko preko gola.

Čak nešto bolje u nastavak ulaze gosti iz Konjica, te prijete preko Darka Bodula iz slobodnjaka, a onda i Demira Jakupovića, ćiji šut brani Josip Bender.

Prvi put je zaprijetio Željo tek u 66. minuti, kada je izblokiran dobar šut Amara Drine. Pogodio je Ćubaru. Označilo je to početak ofanzive Plavih, a u 72. minuti kolosalnu priliku propušta Haračić.

Štilić ga je lijepo progirao i izbacio oči u oči s Ćemanom, ali Haračić ga ne uspijeva matirati!

U 74. minuti nije bilo spasa za Konjičane. Damir Hrelja gubi loptu, ona dolazi do Štilića, koji maestralno asistira za Amoaha, a on glavom trese mrežu za 1:0!

Amoah je četiri minute poslije mogao i do drugog gola, ali pogodio je prečku.

Do kraja je ostalo 1:0.

Premijer liga BiH, 9. kolo:

Željezničar – Igman 1:0 (Amoah 74’)

Stadion Grbavica (Sarajevo). Gledalaca: 5.000. Sudija: Antoni Bandić (Grude). Žuti kartoni: Drina (Željezničar); Ćubara, Jakupović, Biber(Igman).

Željezničar: Bender, Malić, Kosorić, Drina, Galić, Beća (Mekić), Hodžić, Štilić (Hajdarević), Santos, Amoah (Bekrić) i Haračić (Beganović).

Igman: Ćeman, Duraković, Velić, Mahmić, Ćubara, Bešagić, Drljević, Vazda (Hrelja), Jakupović (Kašić), Bodul, Alagić.

Standings provided by SofaScore LiveScore