Politika

Skupština RS danas o vetu njemačkom ambasadoru. Opozicija tvrdi da neće podržati “Dodikovo ludilo”

Rezolucija Bundestaga, slanje vojnika, Christian Schmidt, razlozi su zbog kojih je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS Milorad Dodik stavio veto na agreman njemačkom ambasadoru u BiH.

O njegovom Prijedlogu danas će raspravljati Narodna skupština RS, prenosi RTRS.

Cilj je, kaže, ukazati da njemačka politika ne smije da krši Dejtonski sporazum i ukida status Republike Srpske. SDS i PDP već su se izjasnili da neće podržati veto.

Dvotrećinska većina

Ako i ne bude dvotrećinske većine za potvrdu ugroženosti entitetskog interesa, Dodik kaže da će Parlament RS donijeti zaključke.

"Odbacujemo Rezoluciju Bundestaga i miješanje zvaničnog Berlina u unutrašnje stvari Republike Srpske i BiH. I ovo će biti prijedlog zaključka o kojem će se također, osim veta na agreman njemačkom ambasadoru u BiH, izjašnjavati poslanici Narodne skupštine", kaže Dodik.

Za razliku od odlučivanja o ugroženosti entitetskog interesa, za zaključke neće biti potrebna dvotrećinska većina. Na ovim pitanjima, kada je riječ o nacionalnim interesima, nema povlačenja i dnevne politike, poručuje Dodik.

"Pozivamo ih na partnerstvo koje je na uvažavanju, ne podaništvu. Ono što hoću da kažem je da nas ne mogu tamo preglasavati i da afirmišem NSRS kao mjesto konačne odluke", rekao je Dodik.

Narušeni odnosi

U opoziciji ni uoči zasjedanja Parlamenta ne znaju da li će sjediti u poslaničkim klupama, ali su odlučni da neće podržati veto na agreman njemačkom ambasadoru.

Smatraju da se time narušavaju diplomatski odnosi sa Njemačkom.

"Ja mislim da je to velika greška, loša procjena, ludilo i nećemo je podržati. Apsolutno smo protiv toga", istakao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

"Oni se ne prekidaju tek tako zbog jedne rezolucije. Prekid diplomatskih odnosa dešava se onda kada su baš ekstremne situacije", smatra poslanica PDP-a Jelena Trivić.