Svijet

SAD traži od UN-a da pošalje jasnu poruku protiv nuklearnih prijetnji Rusije

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je sve članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) da “pošalju jasnu poruku” Rusiji da mora zaustaviti svoje nuklearne prijetnje u ratu u Ukrajini.

Blinken je govorio na sastanku pod nazivom “Očuvanje mira i sigurnosti u Ukrajini” održanom u Vijeću sigurnosti UN-a uz učešće ministara vanjskih poslova.

Američki državni sekretar je naveo zločine koje je Rusija počinila u Ukrajini i sugerirao da bi takvih “ratnih zločina” moglo biti još.

Napominjući da je rat u Ukrajini ne samo izazvao veliko razaranje zemlje i ukrajinskog naroda, već je i udaljio Vijeće sigurnosti od drugih globalnih kriza, uključujući potencijalnu glad, klimatske promjene i rašireno siromaštvo. Blinken je zatražio od članova Vijeća da pojačaju pritisak protiv Rusije, posebno u pogledu nuklearne prijetnje.

“Svaka članica Vijeća mora poslati jasnu poruku da se te bezobzirne nuklearne prijetnje moraju odmah zaustaviti”, poručio je Blinken.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je ranije ove sedmice da će, ako teritorij njegove nuklearno naoružane zemlje bude ugrožen, “definitivno upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” za odbranu zemlje i njezinog naroda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare