Magazin

Doktorica napravila profil na sajtu za odrasle. Zaradila šest godina zatvora

Ženu iz Mjanmara vojni je sud osudio na šest godina zatvora zbog objavljivanja slika na stranici za pretplatu za odrasle OnlyFans, između ostalih platformi.

Nang Mwe San, manekenka i bivša doktorica, optužena je prije dvije sedmice za "povredu kulture i dostojanstva", objavile su vojne vlasti.

Prethodno je učestvovala i u protestima protiv vojske koja je preuzela vlast 2021. državnim udarom.

Iza rešetaka i manekenka

Vjeruje se da je ona prva osoba u Mjanmaru zatvorena zbog sadržaja OnlyFans, prenosi BBC.

Još jedna manekenka, koja je na društvenim mrežama objavljivala slike svog učešeća u protestima, također je uhapšena u augustu prema istom zakonu. Thinzar Wint Kyaw suočit će se sa suđenjem u oktobru.

Nang Mwe San proglašen je krivom za distribuciju golišavih fotografija i videa na stranicama društvenih medija uz naknadu, prema Odjeljku 33 (A) državnog Zakona o elektronsčkim transakcijama, koji nosi maksimalnu kaznu od sedam godina.

Manekenka je živjela u četvrti North Dagon u Yangonu - području gdje je na snazi ​​vanredno stanje.

U takvim područjima - i prema zakonima o vanrednom stanju koje je mjanmarska vojna hunta obnovila ranije ove godine - optuženima za zločine sudi se na vojnom sudu gdje su im uskraćena prava poput pristupa advokatu.

Veliki protesti

Proces se odvijao u zatvorskom sudu Insein - ozloglašenom zatvoru u glavnom gradu i najvećem u Mjanmaru - gdje su upućeni mnogi politički zatvorenici nakon državnog udara prošle godine.

Njena je majka izjavila za BBC da je uspjela kontaktirati kćerku posljednjih sedmica, ali nije znala za kaznu sve dok je vojni mediji nisu potvrdili u srijedu.

Mjanmarska vojska svrgnula je demokratski izabranu vladu Aung San Suu Kyi u februaru 2021., što je izazvalo velike proteste širom zemlje i rašireni pokret otpora.

Procjenjuje se da je više od 15.600 ljudi, aktiviste i novinare, uhapšeno otkako je vojska preuzela vlast.

Više od 12.000 ljudi i dalje je zatočeno, dok je režim ubio najmanje 2.322 politička zatvorenika, tvrdi grupa za pomoć političkim zatvorenicima.