Sport

Arsenal se vratio na vrh

Arsenal se vratio na vrh ljestvice Premier lige teškom pobjedom od 3-2 nad Liverpoolom na Emirates Stadiumu.

Jurgen Klopp oslobodio je sve svoje napadače u pokušaju da unese svježinu u sezonu Redsa, ali odbrambene pogreške su ih poništile jer su ljudi Mikela Artete uzeli bodove i preskočili Manchester City na tabelu.

Nakon što nisu uspjeli postići pogodak ni u jednom od svoja četiri susreta prošle sezone, Arsenal je poveo s tačno jednom minutom na satu na kraju brzog protunapada, s Martinom Odegaardom koji je nadmašio Gabriela Martinellija da bi izbacio sunarodnjaka Alissona.

Liverpoolu je odbijen jedanaesterac u 15. minuti kada je Gabrielova ruka udarila loptu, ali nakon duge provjere VAR-om, on je oslobođen krivnje.

Redsi su nastavili tražiti izjednačujući pogodak i približili su se tome kada je Darwin Nunez pronašao malo prostora unutar šesnaesterca da uputi zastrašujući udarac, ali je Aaron Ramsdale snažno instinktivno odbranio i izbacio loptu.

Engleski stoper morao je biti spreman kako bi spriječio Williama Salibu da skrene loptu u vlastitu mrežu ubrzo nakon što je Liverpoolov novi izgled prve linije stavio Arsenal na kraj.

Mohamed Salah bio je sljedeći koji je trebao okušati sreću nakon što je proplesao improviziranog lijevog beka Takehira Tomiyasua, iako je njegov udarac bio oštećen i bezopasno je prošao pored gola.

I Liverpool je pronašao zasluženi izjednačujući pogodak kada je Gabrielov iskrivljeni udarac naletio na Luisa Diaza, a on je pogodio Darwina Nuneza za svoj prvi pogodak od prvog dana sezone.

Na kraju sudačke nadoknade na kraju prvog poluvremena, Arsenal se vratio u vodstvo na kraju drugog prekida, s tim da je ovaj put Martinelli zamijenio pružatelja za Bukaya Saku da se uključi.

Domaćini su bili blizu trećeg gola netom nakon pauze kada se Liverpool nije uspio nositi s niskim ubačajem Martinellija, a Odegaardu i Saki su blokirani udarci.

Odegaard se ponovno približio udarcem s 18 metara nekoliko trenutaka nakon, ali njegov nizak udarac upućen ravno u Alissona.

Ali Arsenal je morao platiti što nije zabio u ovom bjesomučnom razdoblju jer je povratna lopta Dioga Jote za Roberta Firmina bila savršena, a Brazilac je odabrao dalji ugao sjajnom završnicom.

Artetina momčad ponovno je preuzela kontrolu nad utakmicom unatoč tom neuspjehu, iako je veći dio sljedećih 15 minuta provela igrajući na rubu Liverpoolovog šesnaesterca bez puno prodora.

Arsenalu je dosuđen jedanaesterac u 73. minuti kada je Thiago oborio Gabriela Jesusa, a nakon kraćeg prekida, Saka je pogodio i doveo Topnike u vodstvo po treći put.

Harvey Elliott pokušao je izboriti kasni jedanaesterac pred kraj meča, ali ni sudac Michael Oliver ni VAR nisu bili impresionirani.

Arsenal je uspio preživjeti više od pet minuta sudijske nadoknade i osigurati svoju osmu pobjedu u devet utakmica Premier lige dosad ove sezone, dok je Liverpool dobio samo dvije od svojih prvih osam mečeva.

Standings provided by Sofascore