Sport

Ne pomaže ni Joe Biden. Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner ostaje u ruskom zatvoru

Rusko pravosuđe odbilo je žalbu američke košarkašice Brittney Griner.

Čuvena igračica osuđena je u Rusiji na devet godina zatvora zbog posjedovanja  kanabisa.U žalbi je tražila da joj sud smanji "traumatičnu" kaznu.

Sud je odlučio ostaviti nepromijenjenom presudu izrečenu u augustu protiv američke košarkaške zvijezde, rekla je sutkinja Elena Vorontsova.

Dvostruka osvajačica olimpijskog zlata

Precizirala je da će uzeti u obzir mjesece koje je Griner već provela u zatvoru, gdje se nalazi od marta.  Svaki dan ovog pritvora računat će se kao dan i po zatvora.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje uhapšena je  17. februara na moskovskom aerodromu. Kod nje su pronađeni ulošci za elektronske cigarete koji sadrže ulje kanabisa, koje je zabranjeno u Rusiji.

Griner je osuđena 4. augusta na devet godina zatvora.

Ona se u Rusiju vratila kako bi se priključila ekipi UMMC Ekaterinburg za doigravanje nakon što je neko vrijeme provela kod kuće u Sjedinjenim Američkim Državama.

Griner je, kao i mnoge druge američke zvijezde, tokom pauze u WNBA ligi, nastupala u Evropi. WNBA sezona se igra od maja do oktobra.

Advokati američke igračice su rekli su da bi mogli zatražiti intervenciju višeg suda:

"Moramo o tome razgovarati s našim klijentom. Moramo koristiti sva dostupna pravna sredstva. Posebno zbog oštre i dosad neviđenu prirodu njezine kazne.”

No, viši sudovi u Rusiji nerado poništavaju presude. Pogotovo ako slučaj uključuje vanjsku politiku i interese Kremlja, kažu stručnjaci.

Sudbina 32-godišnje Brittney Griner sada bi mogla biti u rukama ruskih i američkih zvaničnika koji se međusobno svađaju oko moguće razmjene zarobljenika.

Ne stiže pozitivan odgovor

Američki predsjednik Joe Biden, upitan što će SAD učiniti nakon sudske presude, rekao je:

"U stalnom smo kontaktu s ruskim vlastima kako bismo izvukli Brittney i druge. Do sada nismo naišli na pozitivan odgovor. Ali, mi ne stajemo.”

Pregovori dolaze u vrijeme velikih napetosti između dvije zemlje oko rata u Ukrajini. Odluka tročlanog žalbenog vijeća nije ništa promijenila.

"Svjesni smo vijesti iz Rusije da će Griner i dalje biti nepravedno pritvorena pod nepodnošljivim okolnostima. Morala je proći još jedan lažni sudski postupak", rekao je Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.