Šarena planeta

31 milijarder vrijedi više nego što američki trezor ima u gotovini

CNN

Nivo gotovine u američkom trezoru pada prema opasno niskom nivou dok Washington čeka do posljednjeg trenutka da podigne gornju granicu duga.

Od završetka poslovanja 25. maja, Trezor je imao samo 38,8 milijardi dolara u gotovini, prema najnovijim federalnim podacima. To je manje od više od 200 milijardi dolara ranije ovog mjeseca i približava se minimalnom nivou od 30 milijardi dolara, piše CNN.

Za kontekst, svaki 31 milijarder vrijedi više od 38,8 milijardi dolara u gotovini savezne vlade, prema Bloomberg Billionaires Indexu.

Neki od njih, poput modnog mogula Bernarda Arnaulta – vrijede mnogo više. Arnault, predsjednik kompanije LVMH za proizvodnju luksuzne robe, ima neto vrijednost procijenjenu na 193 milijarde dolara. Teslin milijarder Elon Musk vrijedi 185 milijardi dolara, a osnivač Amazona Jeff Bezos ima neto vrijednost od 144 milijarde dolara.

Na listi od 31 milijardera koji vrijede više od ukupnog novca Ujka Sama nalaze se imena kao što su Michael Dell, legendarni investitor Warren Buffett i suosnivač Facebooka Mark Zuckerberg, kao i milijarderi nižeg profila poput francuskog milijardera Francoisa Pinaulta i predsjednika Chanela Alaina Wertheimera.

Predsjednik Joe Biden i predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy postigli su dvostranački dogovor o suspenziji gornje granice duga do 1. januara 2025. godine.

Ako Kongres ne podigne gornju granicu duga do 5. juna, ministarka finansija Janet Yellen upozorava da vlada neće imati dovoljno sredstava da u potpunosti i na vrijeme plati sve obaveze nacije.