Ekonomija

Kreće realizacija velikog projekta. Vlada Kantona Sarajevo traži zemljište za izgradnju fabrike peleta

Vlada Kantona Sarajevo kreće u realizaciju velikog projekta, a to je izgradnja peletare.

Samir Omerović, direktor KJP “Sarajevo-šume”, govorio je o tome za novo izdanje emisije Špica.

Naglasio je da imamo sve preduslove za izgradnju peletare.

"Krećemo u konačnu realizaciju onoga što je Vlada Kantona Sarajevo zaključila o izgradnji tehničko-tehnološkog postrojenja koje bi se realiziralo kroz resor privrede, a u okviru KJP "Sarajevo-šume"", ističe Omerović.

Vlada Kantona Sarajevo: Transparentan model

On dodaje da sada imamo zakonski transparentan model.

"On nas može do iduće grijne sezone, nadam se, dovesti do toga da imamo fabriku, odnosno postrojenje za proizvodnju peleta", istakao je Omerović.

"Sarajevo-šume" je raspisalo javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu građevinskog zemljišta na kojem bi se gradila peletara.

Poziv traje do 5. decembra. Zainteresovana pravna i fizička lica, bilo u privatnoj ili državnoj imovini, mogu se kandidirati na ovaj poziv.

Omerović navodi da ga ponuđači često upitaju: “Direktore , je li to u Kantonu?”.

"Da, mi gospodarimo područjem KS, šumama u području KS. Prema tome, sva područja, bez obzira u kojoj se lokaciji nalazi, može biti predmetom.

Sasvim normalno mogu da učestvuju pod istim uslovima kao i ostali ponuđači u okviru ove ponude", kaže Omerović.

Sporazum potpisan u augustu

Podsjetimo, još u augustu su ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor KJP “Sarajevo – šume” Samir Omerović potpisali sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo.

Kako je tada saopćeno, za realizaciju projekta predviđena su inicijalna sredstva u iznosu od 8.457.000 konvertibilnih maraka.

Od toga kantonalno ministarstvo izdvaja 6.370.000 KM. Preduzeće “Sarajevo – šume” finansira projekt sa preostalih 2,1 miliona KM.

Delić je tom prilikom izjavio da je do potpisivanja sporazuma došlo nakon stupanja na snagu novog Zakona o šumama Kantona Sarajevo.

Ovim zakonom je predviđena formalno–pravna infrastruktura za pokretanje ovog proizvodnog procesa.