Svijet

Rakete koje ne griješe. Američka vojska šalje Ukrajini moćno oružje vrijedno 1,2 milijardi dolara!

Američka vojska dodijelila je u ugovor vrijedan 1,2 milijarde dolara kompaniji Raytheon Technologies za izradu šest naprednih raketnih sistema zemlja-zrak NASAMS za Ukrajinu.

Objavilo je to Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon).

SAD su odobrile slanje ukupno osam projektila Ukrajini kao pomoć u odbrani od ruskih raketnih i bespilotnih napada. Ukrajina je u novembru primila prvu isporuku dva sistema protuzračne odbrane NASAMS.

Drugi će biti isporučeni u narednim mjesecima nakon što budu napravljeni.

"NASAMS su samo najnoviji u raznolikom skupu protuzračnih odbrambenih sposobnosti koje isporučujemo Ukrajini", rekao je Bill LaPlante, zamjenik ministra odbrane.

Ovih šest NASAMS sistema bili su dio petog paketa Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajine (USAI).

Paket je najavljen 24. augusta i ima ukupnu vrijednost od 2,98 milijardi dolara.

Sredstva USAI-ja omogućuju administraciji američkog predsjednika Joea Bidena da nabavlja oružje od industrije umjesto da uzima oružje iz postojećih zaliha, prenosi Guardian.

Ugovor se odnosi na NASAMS baterije, obuku i logističku potporu ukrajinskim snagama. Sredstva za druga dva NASAMSA-a došla su iz trećeg USAI paketa najavljenog u julu.

Prošle sedmice je Doug Bush, glavni kupac oružja za vojsku, rekao je novinarima da američka vojska ubrzava svoj proces nabavke oružja. Time bi ubrzala zaostale ugovore potrebne za popunjavanje američkih zaliha oružja. Zalihe su iscrpljenih isporukama oružja Ukrajini nakon ruske invazije.

Pentagon je rekao da su nedavno američki sistemi NASAMS imali stopostotnu stopu uspjeha u presretanju ruskih projektila u Ukrajini.

Ukupno su SAD izdvojile više od 19,3 milijarde dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od početka Bidenove administracije.