Politika

Sattler uručio respiratore visoke kvalitete KB Zenica

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler uručio je dva respiratora visoke kvalitete Kantonalnoj bolnici u Zenici, čime je, kako je kazao kantonalni premijer Mirza Ganić, potvrđeno da je Evropska unija partner Zeničko-dobojskog kantona.

Naveo je da je ovo druga donacija neophodnih respiratora. Zahvalio je predstavnicima Evropske unije, posebno ambasadoru Sattleru koji, kako kaže, nesebično pruža podršku.

"Osim uručenja donacije razgovarali smo o ekonomskim temama, o borbi protiv Covida i opremljenosti Kantonalne bolnice", rekao je Ganić te podsjetio da stanje bolnice nije na zavidnom nivou i da je i dalje jedan od najvećih zagađivača u Zenici.

Sattler je naveo da je više od 300.000 eura do sada osigurano za opremu u Zeničko-dobojskom kantonu, a da su danas uručena dva najkvalitetnija respiratora.

"Važno mi je bilo da nisam samo prisutan u glavnim centrima, već da dođem i u druge gradove. Zenica je poznata kao aktivan grad, sa velikim brojem zaposlenih, aktivnim civilnim društvom", naglasio je Sattler.

Napomenuo je da je daleko kraj koronavirusa te pozvao stanovništvo da se pridržava svih poreporuka.

Kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić je također poručio da je donacija potvrda dobre saradnje te naglasio da je oprema koju su dobili od EU kvalitetna i korisna.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je izrazio nadu da će biti još donacija, te naveo da bi do jeseni bilo značajno opremiti kvalitetnu intenzivnu njegu koja bi pružala sigurnost oboljelima od novog virusa.

"Bez kvalitetne intenzivne njege ne možemo se baviti niti jednom vrstom ozbiljnijeg posla jer je to srž", naglasio je Skomorac.