Svijet

Ovo je čovjek koji stoji iza Trumpovog mita o “hakiranim” izborima u Americi

Činilo se da se teorija zavjere pojavila niotkuda: mračne sile hakirale su biračke sisteme širom zemlje kako bi Donaldu Trumpu oduzele predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2020. godine.

Mit se počeo širiti i prije nego što su glasovi prebrojani.

Teorija zavjere: Računar za manipuliranje izbornih rezultata?

Jedna od najranijih verzija, s opskurne desničarske web stranice, imala je heroja. To je bio Dennis Montgomery, kompjuterski programer i samoproglašeni bivši saradnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

Montgomery je prije nekoliko godina ustvrdio da je izgradio superračunalo nazvano Hammer kao alat za nadzor američke vlade, zajedno sa softverom nazvanim Scorecard.

Ovaj bi se računar navodno mogao koristiti za manipuliranje izbornim rezultatima. Montgomery je tvrdio da je neko oteo tehnologiju i koristio je kako bi Joeu Bidenu krađom donio mjesto predsjednika na izborima prije dvije godine.

U grozničavim posljedicama nakon izbora, ove i druge nedokazane tvrdnje o Hammeru i Scorecardu postale su viralne, prenosi Reuters.

Pretvorile se u veliku globalnu teoriju zavjere o tome kako je mnoštvo zlokobnih likova, često povezanih s Kinom, hakiralo glasačke sisteme kako bi preusmjerilo glasove s Trumpa na Bidena.

Kako se fikcija o ukradenim izborima širila, tako su se širile i njene reperkusije.

Neozbiljne tužbe

Širile su se neozbiljne tužbe kojima se traži poništenje izbora, prijetnje nasiljem izbornim radnicima i dobro finansirane kampanje da se Amerika oslobodi glasačkih mašina.

Dvije godine kasnije, oko dvije trećine republikanaca vjeruje da je Trump prevaren, pokazuju ankete Reutersa.

Reuters je intervjuirao više Montgomeryjevih bivših saradnika i "istaknutih" negatora izbora kako bi pratio evoluciju teorije zavjere "Hammer-and-Scorecard".

Zamršena priča pojavila se u nizu telefonskih intervjua s Montgomeryjem od strane Mary Fanning.

Desničarska književnica je izvorno objavila njegove nepotkrijepljene optužbe na svojoj web stranici, American Report.

Fanning je za Reuters rekla da joj se Montgomery obratio s tvrdnjama o hakiranju izbora malo prije glasanja u novembru 2020.

Fanning je opisala Montgomeryja kao "zviždača" koji razotkriva tajnu upotrebu tehnoloških kreacija za krađu glasova.

Međutim, bivši Montgomeryjevi saradnici nazvali su ga prevarantom. Savezni suci u građanskim predmetima optužili su ga za prevaru i optužili ga za krivokletstvo.

Kompjuterski programer ima historiju prodavanja "bajki". Između ostalog, prodavao je navodno lažnu tehnologiju.

Fanning je Montgomeryjeve tvrdnje o "hakiranim" izborima objavila nakon što je sam Trump mjesecima predviđao da će biti prevaren. Tada su Trumpovi saveznici prihvatili teoriju.

Međutim, prošlomjesečni izbori u SAD na sredini predsjedničkog mandata pokazali su se kao neka vrsta kazne za pokret negatora izbora.

Mnogi oštri zavjerenici izgubili su svoje utrke za Kongres i ključne državne pozicije.

Predviđeni "crveni val" pobjeda republikanaca nikada se nije materijalizirao, unatoč visokoj inflaciji u SAD i niskom rejtingu odobravanja Bidena.

Pa ipak, rezultati su također naglasili trajnu privlačnost neistina o ukradenim izborima, posebno u ruralnim republikanskim okruzima.