Sport

FIFA kreće u obračun sa menadžerima. Nema više astronomskih provizija

Menadžerima profesionalnih igrača bit će ograničene naknade prema novim propisima čiji je cilj osigurati transparentnost u mutnim poslovima transfera, objavila je FIFA (Svjetska nogometna federacija).

FIFA je na prijedlogu radila nekoliko godina. Objavila je da nova pravila, koja uključuju provjeru i objavu popisa klijenata, stupaju na snagu u ponedjeljak.

FIFA: Novi propisi uvode standarde

"Novi propisi uvode osnovne standarde usluga za nogometne agente i njihove klijente. Uključeni su obavezni sistem licenciranja, zabrana višestrukog zastupanja kako bi se izbjegao sukob interesa i uvođenje ograničenja na menadžerske naknade.

Sve to s ciljem jačanja ugovorne stabilnosti, zaštite integriteta sistema transfera i postizanja veće finansijske transparentnosti", stoji u saopćenju FIFA-e.

Agenti su prošle godine od provizija zaradili gotovo 623 miliona dolara.

Došlo je do povećanja od 24 posto u usporedbi s 2021., objavila je FIFA.

Krovna kuća svjetskog nogometa se nada da će ograničiti deregulaciju industrije koja je omogućila pokojnom Minu Raioli da zaradi 27 miliona eura samo na jednom transferu.

Čuveni menadžer je to zaradio 2016. godine. Tada je u ugovoru vrijednom 105 miliona eura francuski veznjak Paul Pogba stigao u italijanski Juventus iz engleskog Manchester Uniteda.

Limitirani postoci

Postoci agenata za transfere bit će ograničeni na 3 posto kada zastupaju igrača i 6 posto ako postoji dvostruko zastupanje, i igrača i novog luba.

Zarada agenta bit će ograničena na 10 posto kada zastupaju klub koji prodaje igrača.

FIFA je rekla da će objaviti popise klijenata agenata, datume isteka njihovog zastupanja, kao i detalje svih transakcija "uključujući iznose naknada za usluge plaćene nogometnim agentima".

Agenti od sada moraju položiti ispit da bi dobili licencu. Postojat će prijelazno razdoblje "prije obaveze korištenja samo licenciranih nogometnih agenata i ograničenja agentskih naknada".

To će stupiti na snagu 1. oktobra ove godine, objavila je FIFA. Vladajuće tijelo ovo naziva "historijskim korakom prema stvaranju pravednijeg i transparentnijeg sistema nogometnih transfera".