Svijet

Xi Jinping vlada čeličnom rukom. Kina agresivnije nego ikad prijeti Americi

Najvažniji godišnji politički samit u Kini završio je u ponedjeljak. Ostavio je predsjednika Xi Jinpinga čvrsto na čelu supersile koja je, čini se, spremna uzvratiti udarac Sjedinjenim Američkim Državama jače nego ikad u nekoliko protekilh decenija.

Velik dio onoga što se dogodilo tokom 10 dana u Pekingu na vrlo živopisnim sastancima bilo je unaprijed dogovoreno. No, bilo je i nekoliko iznenađenja.

Xi Jinping dobio novi mandat

Dugogodišnjim promatračima kineske politike sastanci su poslali nedvosmislenu poruku - Komunistička partija Kine napredujem prenosi CNN.

Godišnji sastanak državnog zakonodavnog tijela i najvišeg političkog savjetodavnog tijela tradicionalno je pozornica na kojoj centralna vlada i premijer zablistaju. Ali, partija - i Xi - sve više se dominiraju nad događajem.

Svekineski narodni kongres ne samo da je podržao treći mandat bez presedana za Xija kao predsjednika. Odobrio je i njegov sveobuhvatni reformski plan za daljnje jačanje uloge stranke u svim aspektima donošenja odluka i upravljanja.

Reforma daje stranci još direktniju kontrolu nad ključnim finansijskim i tehnološkim sektorima. A sve to na račun Državnog vijeća, kineskog kabineta.

Pod Xijem je stranka sve više zasjenjivala moć Državnog vijeća. Poništava time nastojanja pokojnog vrhovnog čelnika Denga Xiaopinga da uvede određeni stupanj odvojenosti između stranke i države.

Stranka – sa Xijem na čelu – preuzela je svu moć odlučivanja u svoje ruke. Državno vijeće svedeno je na ulogu egzekutora.

Značajna promjena

Li Qiang, novi kineski premijer, poslao je tu poruku tokom svoje prve konferencije za novinare.

Kada ga je novinar upitao da navede ciljeve za novi mandat vlade, Li je odgovorio:

"Posao nove vlade je u potpunosti provoditi odluke centralnog komiteta stranke."

Tokom konferencije za novinare, Li je pomenuo Xija sedam puta i stranku 11 puta.

Značajna promjena u tonu na dvije ovogodišnje sjednice bio je snažniji pristup u javnom suprostavljanju SAD i to iz samog vrha kineskog vodstva.

Može se pretpostaviti da nijedan javni komentar nije upućen, a da nije bio pažljivo razmotren.

Dakle, kada je Xi prošle sedmice napao SAD pred grupom vladinih savjetnika koji predstavljaju privatne kompanije, zaoštrena retorika izazvala je uzbunu za ionako opterećene američko-kineske odnose.

“Zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Američkim Državama obuzdale su nas i potisnule na mnoge način. To je našem razvoju donijelo ozbiljne izazove bez”, rekao je Xi.

Unatoč sve lošijim bilateralnim odnosima, kineski čelnik obično izbjegava direktno napadati SAD. Uglavnom je govorio samo o "zapadnim zemljama" ili "nekim razvijenim nacijama".

Primjetna eskalacija

Zbog toga Xijeve neočekivano direkne primjedbe signaliziraju primjetnu eskalaciju. Onu za koju se očekuje da će je cijela kineska vlast rigorozno proučiti i pratiti.

Sljedećeg dana, novi kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang ponovio je Xijevu optužbu.

Upozorio je da će, ako SAD ne prestane obuzdavati i potiskivati Kinu, dvije supersile sigurno biti usmjerene prema "sukobu".

U još jednom znaku čvršćeg stava, Kina je za svog novog ministra dobrane imenovala generala pod američkim sankcijama.

Generala Li Shangfua, veterana pokreta za modernizaciju Narodne oslobodilačke vojske, sankcionirala je 2018. administracija tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Razlog je bila kupovina ruskog oružja, uključujući borbeni avion Su-35 i raketni sistem zemlja-zrak S-400.