Zdravlje

4 jaka razloga da svakog dana jedete grožđe: Bobice zdravlja čuvaju srce i olakšavaju disanje

Vrijeme je grožđa, a ova voćka boga Dionisa od koje se, između ostalog, pravi i jedno od pića bogova - vino, puno je neprocijenjivo korisnih sastojaka koji pozitivno utiču na naše zdravlje.

Grožđe je jedna od najhranljivijih namirnica koju možete pojesti. Puno je kalijuma, ugljenih  hidrata, proteina, vitamina A i  C, kalcijuma, gvožđa, vitamina B6 i magnezijuma.

Pored toga što ga smatraju za eliksir zdravlja, ono ima četiri posebna svojstva zbog kojih bi ga trebalo konzumirati, naročito u svježem stanju.

1. Štiti od pojave nekih oblika karcinoma

Grožđe ima moćna antioksidativna, ali i antikancerogena svojstva. Posebno se preporučuje ženama u prevenciji raka dojke. Polifenoli poput resveratrola u grožđu imaju protivupalna svojstva zajedno sa antioksidacijskim sposobnostima.

2. Olakšava disanje

Dugoročna istraživanja su pokazala  da postoji veza između malog unosa voća i povrća i astme, što je navelo istraživače da otkriju da li važi i obrnuto pravilo - da li bi veći unos grožđa pomogao onima koji imaju astmu. Rezultati su pokazali da grožđe može da igra važnu ulogu i u prevenciji i u tretmanu liječenju astme.

3. Poboljšava zdravlje srca

Grožđe obiluje antioksidansima koji su povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Uporedo sa ovim antioksidansima dolaze i polifenoli koji su, takođe, povezani sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Studija koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu otkrila je da polifenoli grožđa mogu da smanje LDL (loš holesterol), snizi krvni pritisak i smanji upalu, što povoljno utiče na rad srca.

4. Zdraviji probavni sistem

Ovo voće sadrži veći procenat vlakana, što pomaže probavnom sistemu da bolje funkcioniše. Vlakna koja se nalaze u zrnima grožđa sastoje se od nerastvorljivih elemenata koji ostaju netaknuti dok se kreću kroz crijeva. Takođe, voda kojom grožđe obiluje je, poput vlakana, važna komponenta koja pomaže zdravoj probavi.