Kultura

40 filmova iz 14 zemalja prikazano u pet dana Omladinskog filmskog festivala

U pet dana Omladinskog filmskog festivala stalo je 40 filmova iz 14 zemalja - od kojih su mnogi premijerno prikazani u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Kratki i dugometražni filmovi, razgovori s glumcima i fimskim radnicima, te muzički program za publiku ponudio je mjesto susreta i podjele interkulturnog iskustva putem umjetnosti.

Prema izjavama direktora Festivala, ovogodišnji uspjeh se može definirati riječju - vrhunac! 14. omladinski filmski festival bilježi veliku posjećenost. Ideja je bila pokloniti javnosti najbolje od najboljeg i izbjeći "jeftine" teme kroz izbor kvalitetnih filmova s fokusom na univerzalno pitanje uloge pojedinca u društvu.

“Imamo ogromna očekivanja od nekog djela, pa i filmskog, da bi ono zadovoljilo ukus publike. Moramo publiku educirati na način kako gledati određen filmove, ali i ponuditi sadržaj koji će na kraju biti dobar i pohvaljen. Ama baš svi filmovi govore o mladim ljudima koji imaju neku borbu sa samim sobom, sa pronalaskom svog identiteta”, govori Kenan Musić, direktor Omladinskog filmskog festivala.

Svi filmovi koji su izabrani su vrlo iskreni, vrlo autentični, a to je nešto što jako teško možete da dobijete van festivala, u kinima, u redovnoj distribuciji. Želim da filmovi probude ljude, natjeraju ih da razmišljaju i da probude, ustvari, empatiju. Dakle - da se što više bavimo tim osjećajem jedni za druge, da se otvaramo”, ističe Stevan Filipović, direktor Programa dugometražnog filma.

Osim koristi za razvoj ukusa publike kroz prikazivački repertoar, paralelni događaji, kao što su razgovori s filmskim profesionalcima i dodjela nagrada, postaju inspiracija drugim umjetnicima. Kroz lične priče, od začetka uloge do cjeline filma, javnost dobija uvid u samu industriju. Pozitivan primjer festivalskog predstavljanja i uvažavanja rada jeste i Andre Lamoglia, koji je osvojio titulu najboljeg mladog glumca, za ulogu u seriji Elite.

“Želim poslati poruku ljudima da budu svoji, da budu ono što žele biti, jer to je dovoljno. Na ovom festivalu mladi mogu pokazati svoje projekte, imaju dobru priliku da pokažu većem broju ljudi nešto što je lično”, kazao je on.

Postoji cijeli svijet filma koji nije Hollywood, a ovakvi festivali upravo koriste žanrove drame svakodnevnice i susrete mladih autora za upoznavanje s udaljenim kulturama - Argentine, Litvanije, Islanda i mnogih drugih. Omladinski filmski festival dokaz je da takve mostove samo umjetnost može praviti.