Region

40 sekundi užasa: Ovo je bolesno morbidni fetiš Velje Nevolje

“Blic” je došao u posjed jednog od ključnih dokaza protiv Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i drugih optuženih da su činili njegov kriminalni klan koji se tereti za niz najtežih zločina izvršenih na izuzetno svirep i bezobziran način.

Radi se o video materijalu u trajanju od 40 sekundi na kojem se vide dželati: Velja Nevolja i njegov “vojnik” Srđan Lalić, ali i dvije žrtve: Goran Veličković Goksi i, najvjerovatnije, Lazar Vukićević. Obojica su namamljeni u kuću strave u Ritopeku, gdje su ubijeni na najgnusniji način, a ubice su čin njihovog sakaćenja ovjekovečili i dijelili drugim članovima ekipe preko mobilnih telefona sa aplikacijom “Skaj”.

Materijal je ekstremno brutalnog i uznemirujućeg sadržaja i redakcija “Blica” je odlučila da ga ne objavljuje. S druge strane, u narednim redovama analiziraćemo šta se na materijalu vidi i – što je najvažnije – zbog čega se vidi. Uz napomenu da nećemo ulaziti u detaljne opise najkrvavijih detalja ponižavanja, mučenja i zvjerskih ubistava žrtava. Ovo što ćete čitati je uopštena verzija.

Neki dijelovi ovog materijala već su viđeni u javnosti i dostupni su na internetu. O njima se vodila velika debata da li ih je uopšte trebalo objavljivati ili ne, ali se (ni)malo pričalo o:

1) važnosti tog dokaza,

2) zašto je Veljin klan ubijao na tako krvav način,

3) zašto su uživali u ponižavanju žrtava,

4) zašto su uopšte sve to snimali, ako su već ogromnu količinu vremena trošili na čišćenje mjesta zločina od krvi i DNK tragova žrtava.

Pođimo redom.

Zašto je ovo ključan dokaz

U ovom video materijalu jasno se vide lica Veljka Belivuka i Srđana Lalića, i to je slika koju ste vjerovatno već videli. Belivuk se opušteno smije, dok Lalić izgleda naprosto presretno dok obojica kleče nad telom Goksija Veličkovića.

Sivkasto-plavkasta pozadina na slici je zapravo najlonska folija kojom je kuća u Ritopeku bila “tapetirana” kako bi se kasnije uklonili tragovi krvi i DNK. Sudeći prema broju povreda i podliva vidljivih na tijelu žrtve, ali i fizičkog izgleda Belivuka i Lalića na snimku, jasno je da su mučenju prilazili sa posebnim entuzijazmom i energijom i da je tortura trajala više sati.

Vjeruje se da je upečatljivost i neoborivost ovog dokaza ono što je Belivuka natjeralo da se pred tužilaštvom brani “političkom” odbranom, to jest tvrdnjama o vezama sa vrhom vlasti i SNS i navodnim uslugama koje su od njih tražene i izvršavane. Jer, posle ovog snimka “crno na bijelo” nemoguće je zamisliti smislenu odbranu koja bi se zasnivala na potpunom negiranju krivičnog djela.

Zašto je Veljin klan ubijao na tako krvav način

Ono što je za obične ljude čin svirepog bezumlja, u svijetu Velje Nevolje i članova njegovog klana ipak ima neku perverznu, jezivu logiku.

PROČITAJTE  Ovo je otac koji je ubio svoje troje djece: Biznismen imao finansijske probleme, ali motiv su nova djevojka i bivša žena

Posle ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, njegovu ekipu u “ostavinskoj raspravi” preuzima Belivuk, i to ne zato što je najbolji menadžer, već upravo zato što je najbrutalniji, najsvirepiji i najkrvoločniji – i ne libi se da to pokaže.

  • Pošto su za tu ekipu klasične sačekuše takoreći “prevaziđene”, stvar prošlosti, Belivuk je beskrupuloznim egzekucijama stvorio novi metod širenja moći i kontrole u kriminalnim krugovima. Puko ubistvo više nije bilo dovoljno. Jezivo krvava egzekucija je morala da bude poruka ne samo onima koji mu stanu na put, već i članovima njegove ekipe. “Vidi šta može i tebi da se dogodi” – kaže sagovornik “Blica” upoznat sa slučajem.

To se vidi i na ovom video-zapisu koji je došao u posjed “Blica”. Bezbroj je povreda na tijelima žrtava je bezbroj i korišten je širok spektar hladnog oružja. Na snimku dominiraju dvije boje – plavkasta nijansa najlona i tamnocrvena boja krvi. Ništa od toga nije rađeno iz pukog hira.

Ovakve grozote čine oko 50 odsto snimljenog materijala i očigledno je da su na to polagali mnogo pažnje. Vjerujemo da su to radili kako bi demonstrirali svoju moć i snagu pred konkurentskim klanovima. U svijetu te vrste kriminalaca brutalno poniženje se shvata kao možda i gora sudbina od smrti – kaže izvor “Blica”.

Na tijelu jedne od žrtava su nožem urezali reči “Korać pi*ka”. Tu sliku su dijelili preko aplikacije “Skaj”, a radilo se o poruci Filipu Koraću, desnoj ruci Luke Bojovića i navodnom pripadniku konkurentskog klana.

Zašto su uživali u ponižavanju žrtava

Najpotresniji dio snimka je onaj na kojem se vidi da su Velja Nevolja i njegova ekipa imali svojevrstan fetiš da odsječene dokelove tela žrtava “aranžiraju” i slažu na najbizarnije načine. Tako dobijene groteskne “figure” su snimali i fotografisali sa posebnim zadovoljstvom.

Ko su žrtve na snimku

Goksija Veličkovića je supruga kobnog dana dovezla do parkinga u Višegradskoj ulici, gdje ga je po dogovoru čekao Hrvatin. On ga je odatle “smartom”, u kojem su ga nadzorne kamere posljednji put snimile živog, a koji je zaplijenjen u noći hapšenja Belivukovog klana, odvezao do kuće smrti u Ritopeku.

Na većem dijelu snimka vidi se Goran Veličković Goksi, koji je namamljen u kuću smrti u Ritopeku 3. avgusta prošle godine. Prilikom njegove otmice klan se koristio oprobanom metodom: pozvali su ga na sastanak preko njegovog bliskog prijatelja Bojana Hrvatina.

Pripadnici klana su se satima u kući besumučno iživljavali nad njim, da bi mu, prema tvrdanjama svjedoka-saradnika, Marko Miljković na kraju sjekirom odrubio glavu.

  • I to je rekao da ga je “dobro pogodio”, pa nije morao dva puta da udara – kazao je pripadnik klana.
PROČITAJTE  Otac koji je ubio troje djece stabilno. Prijeti mu 50 godina zatvora. Komšije otkrile nove detalje

On je dodao da je Miljković komentarisao kako se ubijeni Veličković “dobro držao” i kako je bio najhrabriji od svih ubijenih dok su ga stavljali na muke.

Nakon svirepog ubistva su se iživljavali nad njegovim tijelom, koje su na kraju samljeli u mašini za mljevenje mesa, kao što je to bio slučaj i sa drugim žrtvama. Kako bi se riješili dokaza, ostatke u džakovima su odneli do Dunava, u blizini kuće u kojoj su ubijali, i prosuli ih u rijeku.

Kada je Goksi Veličković nestao spekulisalo se da to ima veze sa njegovom navodnom povezanošću sa “škaljarskim” klanom, sa kojim je “kavački”, čija je produžena ruka u Srbiji bio klan Belivuk-Miljković, u višegodišnjem sukobu. Kao o drugom razlogu spekulisalo se o sukobu koji je Goksi imao sa Belivukom oko Partizanove tribine.

Naime, Goksi je bio jedan od vođa koje su organizovale pobunu na Partiznovom jugu 2017. godine. Tada je u vrijeme odigravanja derbija trebalo da se izvede puč kojim bi druga grupa navijača preuzela vodstvo na tribini, a za koji se govorilo da ga je, navodno, finansirao lično Korać.

Posle tog događaja, Goksijeva grupa je otišla sa juga, kojim je Belivuk neprikosnoveno zagospodario.

Namamili ga “vezanim veprom”

Na drugom dijelu ovog snimka vidi se najvjerovatnije Lazar Vukićević, koji otet je 16. oktobra 2020. godine, kada su ga sa telefona prethodno otetog “škaljarca” M. R. pozvali na sastanak. Namamili su ga obećanjem da ga u kući čeka “vezani vepar kog će mučiti”, odnosno Velja Nevolja.

Pozvan je da bez telefona dođe u Ustaničku ulicu, gde ga je jedan od njihovih ljudi čekao i “pikapom” odvezao u kuću smrti. Po dolasku je uslijedilo višečasovno stravično mučenje, brutalnije od svih drugih. Posle ubistva su tijelo raskomadali, samljeli u mašini, a ostatke bacili u Dunav.

Zloglasni dvojac Belivuk-Miljković je sa Vukićevićem navodno imao sukob oko droge. Pričalo se da je, nakon što su ranije sarađivali, Vukićević nekoliko puta odbio da isporuči drogu Veljinoj ekipi, čime je ušao u sukob sa njima.

Pored poslovnog, Belivuk je s njim imao i lični sukob, koji je verovatno i bio razlog najbrutalnijeg mučenja žrtve. Vukićević je, navodno, po gradu pričao da mu neće “konobar govoriti šta da radi”, aludirajući na Belivuka.Povezani postovi: