Magazin

5 nezaobilaznih lokaliteta na predivnom hrvatskom ostrvu: Šta nipošto ne smijete da propustite na Krku

Hrvatska broji više od 1.000 ostrva, a ipak se samo neka od njih često pominju. Jedno od njih je i ostrvo Krk, ono kome se turisti najčešće vraćaju.

Krk se ističe svojom historijom, zanimljivostima i tradicijom. Ima više od 2.500 sunčanih sati godišnje, što ga čini veoma privlačnom i popularnom destinacijom, piše Telegraf.rs.

A šta posjetiti ako se uputite u pravcu Krka, ovo je pet manje poznatih stvari zbog kojih vrijedi posjetiti biser Kvarnera.

Pećina Biserujka

Na sjeveroistočnom dijelu ostrva, nedaleko od sela Rudina, smještena je pećina Biserujka. Ime je, prema legendi, dobila zbog blaga lokalnih gusara koje je u njoj pronađeno i potom premješteno. Jedina osoba koja, navodno, zna lokaciju blaga je Ive Gospodin čija je kuća na ulazu u selo Rudine.

U pećini su uređene staze, postavljeni mostovi i osvjetljenje, dakle prilagođena je za posjetu. Puna je prirodnih ukrasa i sigurno će pružiti osvježenje svim posjetiocima, jer je unutra prijatnih 15 stepeni. Bilo bi dobro da pri posjeti ponesete jaknu i obučete nepromočivu obuću, jer je u pećini često vlažno.

Košljun

Ostrvce Košljun smješteno je u zalivu ispred Punta i nalazi se samo šest metara iznad mora. Ipak, na njemu postoji više od 400 različitih biljnih vrsta i 151 vrsta pečuraka, a središnjim dijelom dominira franjevački samostan iz 16. vijeka izgrađen na srednjovijekovnim ostacima. U njemu se čuva oko 30.000 knjiga, a u atrijumu se ljeti održavaju i koncerti klasične muzike.

Zanimljivo je da na ostrvu nema ugostiteljskih sadržaja i da su jedini stanovnici fratri.

S obzirom na to da na ovom ostrvu nije dozvoljeno plivanje, pripremite udobnu obuću, kreme sa zaštitnim faktorom i krenite u obilazak. Otkrijte šta je podstaklo raspredanje legendi o suvozidovima koji se vide u moru za vrijeme oseke, a niko ni danas ne zna kako su nastali.

Šta se sve krije u morskim dubinama?

U samom centru Baške možete se susresti oči u oči s morskim psom, ali i morskom mačkom. Naime, u 21 akvarijumu smještene su razne vrste morskih životinja, poput hobotnice i murine, ali i čak 400 različitih vrsta puževa i školjki.

Sve vrste su izvađene iz Jadrana i čitav projekat osmišljen je kako bi posjetioci naučili više o moru i važnosti očuvanja morske flore i faune. Akvarijum Beška je idealno mjesto da naučite korisne informacije o Jadranu.

Šetnja sa ribama

Ukoliko akvarijum nije dovoljan i potrebna vam je doza adrenalina, odlično mjesto za posjetu je podvodni park Punat. Ne radi se o ronjenju, već o šetnji morskim dnom koju svi mogu da isprobaju, nezavisno od plivačkih i ronilačkih sposobnosti i iskustva, uz obaveznu pratnju iskusnog ronioca.

Sa posebno dizajniranom kacigom spuštate se na morsko dno i šetate stotinjak metara u društvu raznih riba, otkivajući amfore, olupinu broda ili kovčeg sa blagom, što je posebno zanimljivo djeci.

Mirisi Jadrana

Malo iznad mjesta gdje se odvijala historijska bitka između Cezara i Pompeja, nalaze se biljke koje simbolizuju besmrtnost.

Plantaža smilja, ljekovite biljke čiji miris odmah doziva slike mora, nalazi se u opštini Omišalj i prostire se na osam hektara. Posjetioci mogu da nauče više o ovoj moćnoj biljci koju žene širom svijeta obožavaju jer briše bore, a hrvatski studenti su prošle godine otkrili i kako je efikasna u borbi protiv kancerogenih ćelija.

Moguće je posjetiti i destileriju u kojoj možete vidjeti cijeli proces proizvodnje skupocjenog ulja od smilja. Razlog za njegovu cijenu, osim brojnih ljekovitih svojstava, je i to što je za samo jednu litru potrebna čak tona svježih cvjetova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare