Kultura

Večeras na Sarajevofestu premijera filma “Ćafir” Nejre Latić Hulusić

Večeras na Sarajevofestu-Umjetnost i politika, bosanskohercegovačka premijera dokumentarnog filma “Ćafir”, redateljice i scenaristice Nejre Latić Hulusić.

Ovo je film o mladiću optuženom za terorizam. Život mladog čovjeka – spašen ili uništen? Ovaj izuzetan film je igrao na mnogim festivalima u svijetu; nedavno je dobio Nagradu za najbolji dokumentarni film i Nagradu publike za najbolji film na BHFF-u u New Yorku.

Gledanje filma  od 22 sata, biće omogućeno preko platformi sarajevofesr.com. Prije toga u 20 sati u okviru programa Art forum, direktor Festivala Haris Pašović razgovara sa umjetnicima.

Oni su umjetnici u svojim tridesetim godinama, imaju dovoljno ličnog i profesionalnog iskustva i mnogo energije, da se upuste u najizazovnije projekte. I ne boje se politike!

Ovo je godine Andrej Josifovski Pijanista ostvario nekoliko velikih projekata vizuelne umjetnosti koji su obilježili Beograd. Njegovi radovi uvijek izazivaju veliku pažnju – publike, stručnjaka, policije, vlasti, medija. Ovim projektima Andrej Josifovski Pijanista se vinuo među najzanimljivije vizuelne umjetnike u Evropi.

Sabrina Begović Ćorić je rediteljica jednako zanimljiva u filmu i u pozorištu. Svježa, emotivna i konkretna, Sabrina je “otvorila prozore” u bh. pozorištima i kino salama.

Nejra Latić Hulusić je rediteljica koja ne štedi nikoga i hrabro se upušta u najurgentnije društvene teme – u svojim filmovima, televizijskim serijama, kolumnama i javnim komentarima.

Nermin Hamzagić je reditelj koji je posebno osjetljiv na marginalizovane mlade ljude koji su najčešće žrtve društvenog zanemarivanja. Oštar kritičar aktuelne politike i kandidat za evropskog Oskara – nagradu Evropske filmske akademije za film “Pun mjesec”.

 Povezani postovi: