Zdrava hrana

6 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete kikiriki: Čuva zdravlje srca i pomaže gubitak viška masti

Dugo se vodila polemika da li je i koliko zdrava namirnica kikiriki, dok nisu ustanovljene sve njegove blagodati na zdravlje.

Kikiriki možete da jedete sirov, kao namaz ili kao sastavni dio brojnih salata i jela, a benefiti su veliki, budući da je bogat vlaknima, vitaminima, hranljivim materijama i antioksidantima.

1. Snižava nivo holesterola

Iako je kikiriki bogat kalorijama, mnoge studije pokazuju da kikiriki i puter od kikirikija pomažu snižavanju holesterola i triglicerida.

2. Kontroliše nivo šećera u krvi 

Jedno istraživanje ukazuje na to da doručak na bazi kikirikija može da pomogne pri kontroli šećera u krvi kroz dan, pa čak i ako ste pojeli ručak pun ugljenih hidrata.

3. Sadrži dobre masti i pomaže kod mršavljenja

Iako ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na povećanje kilograma. Konzumiranje ove mahunarke može da pomogne u održavanju vitalnosti i sprečavanju gojaznosti, ali i gubitku viška kilograma pod uslovom da ga jedete sa minimalnom količinom soli ili neslan.

PROČITAJTE  5 moćnih namirnica za zdravo srce i krvne sudove: Pravilnom ishranom protiv kardiovaskularnih bolesti

4. Poboljšava memoriju 

Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža mnogo dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i memorijskih sposobnosti.

5. Potpomaže probavu

Kikiriki takođe sadrži vlakna, koja su korisna za nesmetano funkcionisanje crijeva i probavu. Ukoliko želite da smanjite rizik od raka debelog crijeva, kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo vam da ovu poznatu mahunarku uvedete u redovnu ishranu.

6.  Dobar je za zdravlje srca

Među koristima za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou mononezasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki može da održava ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spijreči moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

PROČITAJTE  Bijeli luk u kombinaciji s ovim namirnicama čini čuda

Ipakjedna grupa ljudi ne smije da konzumira ovu namirnicu, a to su oni kod kojih ona izaziva alergije. 

Zbog svog alergenog dejstva, kikiriki nije preporučljivo davati maloj djeci. Povezani postovi: