Kada su u pitanju zdrave navike, grickanje se rijetko nalazi na popisu, ali postoje zdrave grickalice tako da može biti dobro za vas ako grickate prave stvari.
Uostalom, grickanje vas može održati sitima između obroka, osiguravajući stabilan nivo energije. Čak može vašoj prehrani osigurati bitne hranjive tvari, poput vlakana i zdravih masti. Ali opet, ovisi o tome šta jedete, jer nisu svi međuobroci jednaki. Dijetetičari za Real Simple izdvajaju hranjive međuobroke koji se nepravedno izbjegavaju, i pojašnjavaju šta oni mogu učiniti za vaše cjelokupno zdravlje.
Tvrdo kuhana jaja

"Jaja su često na lošem glasu zbog sadržaja holesterola, ali istraživanja pokazuju da imaju mali učinak na holesterol u krvi kod većine ljudi", kaže Jennifer Pallian, registrirana dijetetičarka, prehrambena naučnica i osnivačica Fooddessa.
"Zapravo, za opću populaciju, konzumiranje otprilike jednog jajeta dnevno je zdravo i sigurno, jer neće povećati rizik od srčanih bolesti," dodaje Pallian.
Iznimka je ako ste naslijedili visoku apsorpciju holesterola ili visoke nivoe holesterola, napominje Pallian. U tom slučaju pitajte svog ljekara za savjet o prehrani.
Ipak, tvrdo kuhana jaja zaslužuju mjesto u vašoj ponudi grickalica.
"Jaja su puna visokokvalitetnih proteina, vitamina B, vitamina D, selena i joda", objašnjava Pallian. Jedite ih same ili uz začine, poput curryja ili paprike.
Kokice

Mnogi ljudi povezuju kokice s puterastim, slanim verzijama koje se mogu naći u kinima, ali kada se kokice spremimo kod kuće s malo ili nimalo ulja, međuobrok može biti zdrav i zasitan. Razlog? Kokice su cjelovite žitarice i bogate su vlaknima, što je ključno za povećanje sitosti i smanjenje gladi.
Pallian preporučuje da ga ih pospete s malo maslinovog ulja za dozu masti zdravih za srce. Lagano posipanje soli također neće škoditi, ali ako tražite alternativu arome, pokušajte s prehrambenim kvascem, pahuljicama morske trave ili lukom u prahu.
Sir

Ljubitelji sira, radujte se!
"Sir je zdrav međuobrok, posebno kada je uparen s voćem ili orašastim plodovima”, kaže Beth Goodridge, registrirana dijetetičarka u Kaiser Permanenteu u sjevernoj Kaliforniji.
"Sir osigurava kalcij za naše kosti i proteine koji nam pomažu da ostanemo siti i zadovoljni", objašnjava Goodridge.
U međuvremenu, dodatak voća i orašastih plodova osigurava vitamine, antioksidanse i vlakna, zajedno sa zdravim mastima i proteinima iz orašastih plodova. Međutim, ovdje je važna umjerenost jer sir može biti bogat kalorijama i masnoćom, što se može brzo nakupiti, napominje Goodridge.
Profesionalni savjet: ako imate afiniteta prema slanim grickalicama, razmislite o siru jakog okusa - poput fete ili plavog sira - za odvažni pikantni okus, nudi Goodridge.
"Volite slano-slatke kombinacije? Uparite fetu s lubenicom, svježom mentom i sokom od limete", kaže Goodridge.
Pečeni edamame

Suprotno uvriježenom mišljenju, proizvodi od soje nisu loši za vas. To uključuje edamame ili mlada sojina zrna—koja, kada su pečena, čine hranjiv i hrskav međuobrok.
“Praženi edamame bogat je biljnim proteinima, vlaknima i željezom, koji su neophodni za rad mišića, probavu i nivo energije,” objašnjava Kristen Carli, registrirana dijetetičarka i vlasnica Camelback Nutrition & Wellness.
Osim toga, za razliku od konvencionalnih hrskavih prerađenih grickalica, prirodno je s niskim udjelom nezdravih masnoća i sadrži korisne fitonutrijente (tj. biljne spojeve), prema Carli.
“Također pruža znatno više proteina i vlakana, što ga čini zasitnijim i hranjivijim od namirnica poput čipsa ili pereca”, dodaje ona.
Kriške jabuke s puterom od kikirikija

Voće se često omalovažava zbog sadržaja šećera, dok maslac od kikirikija ima lošu reputaciju zbog masnoća. Međutim, voće (poput jabuka) prepuno je antioksidansa, vitamina C i vlakana, od kojih potonja mogu stabilizirati šećer u krvi i držati vas sitima ili duže, prema Pallianu.
"Što se tiče maslaca od kikirikija, nisu sve verzije jednake, budući da je prirodni maslac od kikirikija—tj. vrste napravljene bez dodanog šećera ili ulja—odličan izvor proteina, dobrih masti i vitamina E", kaže Pallian.
Za najbolje od oba svijeta, uparite kriške jabuke s prirodnim maslacem od kikirikija za uravnotežen međuobrok. Trik je u tome da vodite računa o veličini porcija jer maslac od kikirikija ima puno kalorija.
"Ali kada se jede umjereno, odlična je opcija za međuobrok", dodaje Pallian.
Sušeno voće

Još jedan međuobrok koji je zdraviji nego što ste mislili je sušeno voće.
"Sastojak se često kritizira zbog visokog udjela šećera, a neki mu ljudi pristupaju kao slatkišu zbog njegove koncentrirane slatkoće", kaže Carli.
Ali za razliku od slatkiša, sušeno voće također sadrži vlakna koja usporavaju probavu i sprečavaju skokove šećera u krvi, napominje Carli. Također nudi antioksidanse i bitne hranjive tvari, poput vitamina C i kalija . Zajedno, ove komponente podržavaju probavu, imunološku funkciju i zdravlje srca, prema Carli.
Zaključak? "U poređenju sa slatkim grickalicama ili umjetno zaslađenim poslasticama, sušeno voće pruža prirodnu slatkoću s korisnim hranjivim tvarima, a ne praznim kalorijama", zaključuje Carli.
Orasi

Kao hrana s visokim udjelom masnoća, orašasti plodovi poput oraha, badema i pistacija često se smatraju ne baš hranjivim grickalicama, ali oni su zdraviji nego što mislite. "Za početak, orašasti plodovi su izvrstan izvor dobrih masnoća koje mogu podržati ukupni metabolizam", kaže Pallian.
Također su prepune esencijalnih hranjivih tvari poput vlakana, proteina, magnezija i kalija, prema Goodridgeu. Uz to, orašasti plodovi mogu zadovoljiti vašu želju za hrskavim grickalicama, zajedno s malo slanog okusa, ističe Goodridge. Imajte na umu da su orašasti plodovi također bogati kalorijama, pa ako trebate ili želite kontrolirati unos kalorija, pripazite na veličinu porcija.